Peter Schols, burgercommissielid namens Leefbaar Someren, met hond Nagu. Beide hebben profijt van wietolie. (Foto: Hein van Bakel)
Peter Schols, burgercommissielid namens Leefbaar Someren, met hond Nagu. Beide hebben profijt van wietolie. (Foto: Hein van Bakel)

Hennepplanten kosten Somerense politicus mogelijk de kop

Algemeen 944 keer gelezen

SOMEREN - Hij maakt er al jaren geen geheim van dat hij zelf enkele hennepplanten kweekt. Maar die openheid kost het Somerense burgercommissielid Peter Schols nu mogelijk de kop. Vanavond bespreekt de gemeenteraad namelijk de uitkomsten van een integriteitsonderzoek dat naar aanleiding van zijn kweekactiviteiten werd ingesteld.

door Maarten Driessen

De politieke carrière van Schols hangt zo aan een zijden draadje. Zelf houdt hij de kaken stijf op elkaar, maar meerdere bronnen bevestigen aan deze krant dat er inderdaad een integriteitsonderzoek is ingesteld waarvan de resultaten vanavond worden besproken.

Wietolie

Schols is sinds vorig jaar actief als burgercommissielid namens politieke partij Leefbaar Someren, waarvoor hij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen plek vier vulde. 

Het waren zijn hennepplanten die hem motiveerden de politiek in te gaan. Bij de Somerenaar werd eerder namelijk kanker geconstateerd waarna zijn rechterbeen moest worden geamputeerd. Sindsdien lijdt hij aan fantoompijnen, wietolie helpt hem die te bestrijden.

Schols pleit er daarom al langer voor om lokaal (onder voorwaarden) particuliere kweek van enkele planten te legaliseren. Iets soortgelijks werd vervolgens in het verkiezingsprogramma van Leefbaar Someren opgenomen.

Gebrouilleerd 

Maar zoals ze hem eerder de politiek inkregen, dirigeren zijn hennepplanten hem nu mogelijk ook weer richting de uitgang. De kweek zou in strijd zijn met de gemeentelijke integriteitscode waaraan zowel raads- als burgercommissieleden zijn gebonden. 

Tijdens een naar verwachting heet politiek avondje - coalitie en oppositie zijn tenslotte nog altijd gebrouilleerd - besluit de gemeenteraad of en zo ja welke sancties er aan Schols worden opgelegd.

Uit de krant