Op 23 april 1944, deze week 80 jaar geleden, omstreeks 2.30 uur crashte in de omgeving van de Laarstraat in Someren-Eind een Handley Page Halifax Mk III.
Op 23 april 1944, deze week 80 jaar geleden, omstreeks 2.30 uur crashte in de omgeving van de Laarstraat in Someren-Eind een Handley Page Halifax Mk III.

Vliegtuigcrash Laarstraat herdacht

Algemeen 433 keer gelezen

SOMEREN-EIND - Op 23 april 1944, deze week 80 jaar geleden, omstreeks 2.30 uur crashte in de omgeving van de Laarstraat in Someren-Eind een Handley Page Halifax Mk III. Die crash werd dinsdag herdacht.

De Britse bommenwerper was opgestegen vanaf RAF-basis Leconfield, met als doel Düsseldorf. Het lukte de crew om hun bommen te droppen boven hun doel. Op de terugweg werd het toestel aangevallen door een Junkers Ju 88 van de 2e groep van het Nachtjagdgeschwader 2. Dit toestel was vertrokken vanaf Fliegerhorst Bad Langensalza. Van de acht bemanningsleden kwamen er zeven om het leven: C.F. Penfold 27 jaar Nieuw Zeeland, E.C. Duffy 20 jaar Verenigd Koninkrijk, D.J. Jackson 29 jaar Canada, S.R. Chafer 20 jaar Verenigd Koninkrijk, J.E. Hanks 20 jaar Verenigd Koninkrijk, J.J. Lovett 25 jaar Verenigd Koninkrijk en H . Barret leeftijd onbekend Verenigd Koninkrijk. Het achtste bemanningslid B. Osbourn, leeftijd onbekend, uit het Verenigd Koninkrijk overleefde de crash en werd krijgsgevangen genomen. 

Vrijwilligers van Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide stonden dinsdag stil bij de slachtoffers en legden bloemen bij het herdenkingsmonument aan de Laarstraat in Someren-Eind.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant