Peter Schols met zijn hond Nagu. Beide hebben baat bij wietolie. (Foto: Hein van Bakel)
Peter Schols met zijn hond Nagu. Beide hebben baat bij wietolie. (Foto: Hein van Bakel)

‘Medicinale cannabis uit verdomhoekje’

Algemeen 1.050 keer gelezen

SOMEREN - Mensen informeren over de voordelen van hennep, dat is het doel van de nieuwe stichting ‘Alternatieve zelfzorg medicinale cannabis Someren’. Initiatiefnemer Peter Schols kent die voordelen als geen ander en daarom deelt hij zijn kennis graag. “Zonder mijn wietolie was ik er nu niet meer geweest.”

door Maarten Driessen

Schols steekt zijn liefde voor de hennepplant niet onder stoelen of banken. Al jaren klopt hij (tevergeefs) bij de gemeente Someren aan voor toestemming om enkele planten te telen, waarvan hij vervolgens wietolie kan maken. Die gebruikt hij onder meer om zijn fantoompijnen te bestrijden.

Maar diezelfde olie kan bij een breed scala aan klachten verlichting bieden. Denk bijvoorbeeld aan rugklachten, ADHD, slapeloosheid en epilepsie. Ook Schols’ hond Nagu krijgt al jaren enkele druppels per dag. “In 2020 werd een infectieziekte door longwormen geconstateerd. De dierenarts zei dat ik hem meteen achter kon laten. Hij was opgegeven”, aldus Schols.

Zelf gebruikt hij echter olie voor zijn eigen longen (waar eerder kanker werd geconstateerd). De Somerenaar besloot Nagu daarom toch mee naar huis te nemen en op een stevige kuur te zetten. “Komende 31 mei wordt ze alweer 11 jaar. Toen de dierenarts haar pas zag, kon hij niet geloven dat dit dezelfde hond was.”

‘Drugsdealer’
Je hoeft Schols kortom niet van de voordelen te overtuigen. Met de oprichting van zijn stichting hoopt hij dat de drempel ook voor anderen lager wordt. “Het is puur om advies te geven en mensen te helpen bij het maken van de olie. Ik hoop dat de stichting eraan bijdraagt dat ik niet als drugsdealer wordt gezien, want die verhalen gaan in Someren wel al rond. Er is interesse genoeg, maar dat weerhoudt mensen er soms van om bij mij aan te kloppen.”

Elders in Europa raakt de plant wel steeds beter uit het verdomhoekje. Zo werken onze oosterburen momenteel aan een nieuwe wet om cannabis deels te legaliseren, waarbij het particulieren onder meer is toegestaan om thuis drie planten te kweken. Een stukje hoop voor Schols: Duits minister Karl Lauterbach ziet de plannen als ‘kans om de basis te leggen voor een ander Europees cannabisbeleid.’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant