De Lieropse Joanne van Lieshout (19) is voor het tweede jaar op rij wereldkampioen.
De Lieropse Joanne van Lieshout (19) is voor het tweede jaar op rij wereldkampioen.

Joanne van Lieshout opnieuw wereldkampioen

Sport 268 keer gelezen

GUAYAQUIL/LIEROP - De Lieropse Joanne van Lieshout (19) is voor het tweede jaar op rij wereldkampioen junioren tot 63 kilogram geworden. Ditmaal deed het jonge talent dat in het verre Ecuador in de stad Guayaquil.

De 19-jarige judoka uit Lierop duldde net als vorig jaar in Italië geen tegenstand en mag zich nog een jaar wereldkampioene onder 21 jaar noemen. Daarmee is ze de eerste Nederlandse judoka die deze titel twee keer achter elkaar weet te winnen. 

Armklem
Vanwege haar prestaties van vorig jaar jaar had Joanne in haar eerste wedstrijd een zogenaamde bye. Hierdoor kwam zij voor het eerst in actie in de tweede ronde. Dit deed Joanne tegen een Georgische. Na een felle strijd en uiteindelijk een beenworp, die je als beginnende judoka als eerste leert, wist ze de partij met ippon af te sluiten.

In de kwartfinales trof de Lieropse een Italiaanse. Dit werd een pittige partij die gelijk opging. Een golden score moest uiteindelijk uitsluitsel geven. In deze verlenging maakte de Italiaanse een cruciale fout waar Joanne optimaal van profiteerde. De halve finale ging dan weer een stuk soepeler. Voor dat iedereen er erg in had, zat de tegenstander van Joanne in een armklem. De Kroatische tikte snel af en daarmee werden er wel wat krachten gespaard voor de finale. 

In de finale, die drukbezocht werd, wachtte ditmaal de Braziliaanse Kaillany Cardoso. In een goede partij pakte Joanne snel het initiatief en greep de Zuid-Amerikaanse, evenals de Kroatische tegenstander, in een armklem. De Braziliaanse Cardoso kon niet anders dan aftikken en dat zorgde voor een groot feest. 

Doorgroeien
Door de overwinning is Joanne van Lieshout opnieuw wereldkampioen onder de 21 jaar. Eerder pakte de Lieropse ook al goud op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in 2019 en het EK onder 23 een jaar later. “Wij zijn trots dat Joanne haar favorietenrol op dit toernooi heeft waar kunnen maken. We hebben goede hoop dat ze nu mooi door kan groeien naar de senioren”, aldus een trotse moeder Claudia van Lieshout.

Uit de krant

Uit de krant