Het kunstwerk van Peter Slegers. Van 28 maart tot en met 21 april is het te bewonderen in De Einder.
Het kunstwerk van Peter Slegers. Van 28 maart tot en met 21 april is het te bewonderen in De Einder.

‘We willen de huiskamer van het dorp worden’

Algemeen 659 keer gelezen

SOMEREN-EIND - Gemeenschapshuis De Einder viert dit jaar alweer haar 10-jarig bestaan. Om dit te vieren staan er het gehele jaar mooie activiteiten op de rol. Te beginnen met het project ‘Aan Tafel’ van oud-inwoner van Someren-Eind, Peter Slegers. Suzanne van de Moosdijk en Henny Lammers kijken uit naar het jubileumjaar.

door Jordy van de Brug

De Einder wordt alsmaar belangrijker in het kerkdorp, zeker nu Partycentrum De Platte Vonder gaat sluiten. Hierdoor krijgt De Einder een steeds meer groeiende centrale rol binnen de gemeenschap. “Leefbaarheid staat bij ons hoog in het vaandel. Vandaar dat wij er naar toe willen om van het gemeenschapshuis een soort huiskamer te maken. Iedereen is hier welkom”, zegt Suzanne. Het beste voorbeeld van ‘het huiskamergevoel’ is het wekelijkse Brunchcafé in De Einder. Het café had een kleine opstarttijd nodig, maar inmiddels is het een goed lopend concept dat wordt gezien als de ontmoetingsplek voor ouderen in het dorp. Suzanne: “Dit valt of staat natuurlijk wel met de vrijwilligers, zoals elk project. Want zonder deze mensen ook geen gemeenschapshuis.” 

Het 10-jarig bestaan moet volgens Henny en Suzanne een feest van verbinding worden. En de keuze was dan ook snel gemaakt om Peter Slegers uit te nodigen. “Met zijn project Aan Tafel zorg je direct voor verbinding. Slegers schilderde als basis op ware grootte zijn interpretatie van Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Later voegde hij daar nog audiovisuele technieken aan toe en zo ontstond een bijzonder kunstwerk. “Iedereen kan van 28 maart tot 21 april aanschuiven. We hebben een tafel op het podium gezet, dus wees welkom”, zegt Henny. Het project kost natuurlijk wel wat, maar mede door de steun van de gemeente Someren en het VSB fonds kon het worden binnengehaald, evenals een optreden van het Leids Barok Ensemble. Suzanne: “Toevalligerwijs logeert het ensemble precies in deze periode in de pastorie. We hebben met hen kunnen afspreken dat ze bij ons een ‘proefrepetitie’ komen spelen.” Tevens zijn er kunstenaars uit de omgeving die de afgelopen jaren in De Einder hun werk hebben geëxposeerd uitgenodigd om een kunstwerk te tonen dat aansluit bij het project en zijn de leerlingen van basisschool de Vonder en het Varendonck College uitgenodigd het kunstwerk te bezoeken. Ook de taalgroep van Onis schuift aan. Kortom heel Someren en omstreken is welkom om vanaf 28 maart tot en met 21 april in De Einder het kunstwerk van kunstenaar Peter Slegers te bewonderen: Elke zaterdag van 18.00 uur tot 21.00 uur, elke zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Behalve in het weekend van 13 en 14 april; dan is er geen openstelling. De entree is alle dagen gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant