Toon Kanters procedeert al enkele jaren tegen de gemeente Someren. Na een schikking in 2019 loopt er nu een nieuwe zaak.
Toon Kanters procedeert al enkele jaren tegen de gemeente Someren. Na een schikking in 2019 loopt er nu een nieuwe zaak.

- Lezers schrijven - Bestemmingsplan en belastingbetaler

Algemeen 513 keer gelezen

In de rubriek Lezers schrijven stelt de redactie ruimte beschikbaar voor meningen en reacties op algemene en/of actuele zaken. Publicatie geschiedt geheel voor eigen verantwoording van de inzender. Door plaatsing spreekt de redactie geen voor- of afkeur uit. De redactie behoudt zich verder het recht voor om zonder opgaaf van redenen een ingezonden brief in te korten of niet te plaatsen. Inzendingen dienen voorzien te zijn van naam en adres.

Beste belastingbetalende inwoners van Someren, mogelijk kent u mij nog van de schikking in 2019 na ruim 20 jaar procederen tegen zowel de gemeente Someren, alsook de provincie Noord-Brabant. Het spreekwoord een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen gaat in ieder geval niet op voor de gemeente Someren.

De gemeente is al vele jaren bezig met het maken van een nieuw bestemmingsplan. Ik zit met een bedrijf in deelgebied 2 en zodoende kreeg ik op 23 juni 2017 bezoek van een door de gemeente ingehuurd bedrijf Ordito. Deze mensen inventariseren alles en maken hiervan een rapport en daarop kunnen wij als ondernemer dan weer reageren om aanpassingen of wijzigingen door te voeren mits de gemeente het met ons eens is. Ook ik reageer direct met allerlei punten waarvan het meeste inderdaad wordt aangepast, zoals ik het zie en dan wel graag wil hebben voor de toekomst. Echter op een punt blijft de gemeente volharden en willen zij niet wijzigen. In het glasgebied Vlasakkers is in het verleden een bestemmingsplan opgemaakt met daarin grote gezamenlijke bouwvlakken. Wij zitten dus als glastuinders samen met soms wel vier bedrijven in een gezamenlijk bouwvlak. 

Niet alleen ik wil dit graag aangepast hebben naar een eigen bouwblok, maar ook alle andere (meestal grote) glastuinbouwbedrijven. Wij willen zo rechtszekerheid creëren en niet elkaars concurrenten worden in de toekomst. Zo moet je in dit geval denken aan toekomstige Co2 uitstoot per bouwvlak of bebouwingspercentage per bouwvlak. En wat te denken op het gebied van waterberging en huisvesting van arbeidsmigranten.

Ontelbaar veel overleggen

Zodoende gaan wij rond die tijd als een aantal ondernemers gezamenlijk met een inmiddels ingeschakeld advocatenkantoor in overleg met de gemeente Someren. De zaak wordt ambtelijk aangestuurd door een toegewezen ambtenaar, die de volledige ondersteuning krijgt van wethouder Louis Swinkels. Er volgen ontelbaar veel overleggen met steeds meer mensen erbij aan de tafel allemaal geregeld door de wethouder en ambtenaar in kwestie. Uiteindelijk zitten er zelfs mensen bij van ZLTO en van het waterschap. Niemand begreep meer wat dit nu met onze kwestie te maken had. Hoe wij als ondernemers ook probeerden tot een oplossing te komen, de gemeente bleef volharden in haar standpunt. Zelfs tijdens de coronapandemie ging alles gewoon door met op afstand gehouden bijeenkomsten per computer. Ik citeer uit een mailtje van 18 februari 2020 van onze advocaat. Letterlijk schrijft hij: ‘Ik denk dat het zinvol is om te vermelden dat niet voor niets door een grote groep ondernemers uit het gebied gevraagd is om eigen bestemmingsvlakken. Dat laat zien dat er ruim maatschappelijk draagvlak is voor een andere systematiek dan de gemeente wil hanteren.’

‘Dit heeft ons als ondernemers heel veel tijd en geld gekost. Daarnaast heeft het u als belastingbetaler ook heel veel geld gekost’

Ook voor de commissie ruimte doe ik op 19 februari 2020 nog een zeer dringende oproep om aan te passen volgens de wensen van ons als ondernemers. Het mag allemaal niet baten de gemeente legt alles van ons als ondernemers naast zich neer en drukt haar wil door met het vaststellen van het bestemmingsplan deelgebied 2 waarbij wij in grote gezamenlijke bouwvlakken blijven zitten geheel tegen onze wens in. Dan rest ons als ondernemers niets anders dan de kwestie voor te leggen aan de hoogste bestuursrechter van het land De Raad van State.

Deze procedures gaan tergend langzaam maar afgelopen 7 maart 2024 was de grote dag aangebroken. De hele dag was gereserveerd voor enkel ondernemers uit Someren die het, net als wij, niet eens waren met de door de gemeente Someren genomen besluiten in dit bestemmingsplan. De zaak van ons was al erg vertraagd en de Raad van State heeft ons meermaals excuses aangeboden voor de gang van zaken. Uiteindelijk ruim na 14.00 uur waren we aan de beurt. De gemeente werd vertegenwoordigt door twee voor ons nog onbekende personen. Beide personen hadden wij als ondernemers nooit eerder gezien of gesproken. Je zou denken dat dan de mensen die ons dit hebben opgedrongen ook uit komen leggen bij de hoogste rechter waarom dit in hun ogen zo moest. Het proces heeft echter zolang geduurd dat de vorige ambtenaar allang weer ergens anders werkt. Ook wethouder Swinkels was niet te zien in Den Haag.

Er werden diverse vragen gesteld aan alle partijen door de rechters. Ik citeer uit een mailtje wat wij als ondernemers hebben ontvangen van onze advocaat. Hij schrijft op 8 maart 2024 (daags na de zitting) aan ons allen het volgende: Allereerst viel op dat de gemeente niet goed voorbereid was en geen antwoorden kon geven op de vragen van de staatsraden (de bestuursrechters). Verderop schrijft hij: Ter zitting werd geconstateerd dat daardoor sprake kan zijn van een beperking omdat een andere ondernemer meer kan bouwen dan de ander. De gemeente kon overigens ook geen antwoord geven op deze vraag.

Uiteindelijk was de zitting afgelopen en werd ons medegedeeld dat we in principe over 6 weken een uitspraak kunnen krijgen, maar dat het ook weer uitgesteld kan gaan worden. Dat laatste zal zeer waarschijnlijk ook weer ons lot worden. Ik heb uiteraard een voorgevoel bij de uitspraak, maar dat moeten we afwachten. Aan de finish wordt de prijs uitgereikt.

Ik heb in deze ingezonden brief heel beknopt onze situatie geschetst om u allen op de hoogte te brengen van de werkwijze binnen onze gemeente Someren. Dit heeft ons als ondernemers heel veel tijd en geld gekost. Daarnaast heeft het u als belastingbetaler ook heel veel geld gekost. Zo is het logisch dat de gemeente veel geld en mankracht tekort komt. Er van uitgaande dat wij in het gelijk worden gesteld moet de gemeente het bestemmingsplan ook nog weer opnieuw aanpassen wat weer veel gemeenschapsgeld gaat kosten. Ik vind dat dit niet zou moeten kunnen en de verantwoordelijke mensen zouden hierover aangesproken dienen te worden.

Het woord is aan u die dit alles betaald!

Toon Kanters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant