Els Linders-Hanssen tijdens haar tocht op de Mont Ventoux, 10 jaar geleden.
Els Linders-Hanssen tijdens haar tocht op de Mont Ventoux, 10 jaar geleden.

‘Ik moet luisteren naar mijn lichaam’

Algemeen 1.417 keer gelezen

SOMEREN - Je been slaapt, een gevoel wat wij allemaal kennen. Je zoekt er niks achter, maar het blijft maar terugkomen, toch even naar de dokter. Daar krijgt Els Linders-Hanssen 11 jaar geleden de diagnose Multiple Sclerose (MS). “Een hard gelag, maar ik ben de strijd aangegaan.” Samen met haar man Leon zet zich zij nu al jaren in voor de strijd tegen MS. Zaterdag 6 april organiseren zij in De Ruchte het evenement: Hard Gelach.

door Jordy van de Brug

MS is een aandoening in de hersenen en het ruggenmerg, waarbij er op verschillende plekken ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen zorgen ervoor dat hersengebieden minder goed met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor kunnen de hersenen sommige functies niet goed meer uitvoeren.  De klachten verschillen per persoon. De 36-jarige inwoonster uit Someren kan inmiddels goed leven met MS. “Ik heb gelukkig een milde variant en het is te overzien met pillen, al moet ik zeggen dat ik enkele maanden geleden ben overgestapt naar een nieuw medicijn. Ik kreeg een flinke terugval, maar nu gaat het weer goed. Dat Els veel kan doen met de ziekte, bewees zij vorig jaar. Haar man Leon werd bij carnavalsvereniging De Pompers uit Someren verkozen tot prins. Samen beleefden zij een vol en druk carnavalsjaar, maar Els kon overal mee naartoe. Els: “Natuurlijk hebben wij vooraf wel contact gehad met de neuroloog en die gaf als advies mee: ‘luister naar je lichaam’. Daar luister ik dan goed naar.” 

Op dit moment lopen er veel onderzoeken naar MS. Maar voor die onderzoeken is geld nodig. Daarom zetten Els en Leon zich al enkele jaren in tegen MS. Zo beklom Els net na haar diagnose wandelend de Mont Ventoux in Frankrijk. “Ik was zo gemotiveerd op die dag. Ik wilde de wereld laten zien dat mensen met MS niet zielig zijn. In 4 uur en 10 minuten heb ik de 21,5 kilometer afgelegd”, zegt Els. Ook dit jaar op 20 mei zijn Leon en Els erbij, maar dan voor de catering, lachen zij. De broer en zus van Els fietsen en lopen wel de berg op om geld in te zamelen voor MS.

Dan naar zaterdag 6 april. De benefietavond ‘Hard Gelach’. “Het idee voor een benefietavond is ontstaan omdat ik tijdens een dienstenveiling in de strijd tegen ALS in Someren-Eind een tonprater won, Michiel Vereijken”, zegt Leon. Toen Leon nadacht wat hij er eigenlijk mee wilde, gingen ineens alle belletjes rinkelen: een benefietavond. Leon: “Samen met Michiel heb ik toen gekeken wat mogelijk was. Gelukkig had Michiel allemaal lijntjes bij andere tonpraters en zo werd de avond Hard Gelach geboren.” In De Ruchte zullen Michiel Vereijken, Bas van Velthoven, Robert van Lamoen, Mark van den Tillaar en Marcel van de Wetering de mensen een leuke avond bezorgen, dit allemaal belangeloos. Els: “Alles en iedereen helpt mee om er een mooie avond van te maken, daar zijn wij super blij en gelukkig mee.” Wie kaarten wil bestellen voor het evenement kan terecht op www.deruchte.nl. Kaarten kosten 12,50 euro. De avond begint om 20.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant