Enkele bewoners van een AZC. (Foto: COA/Inge van Mill)
Enkele bewoners van een AZC. (Foto: COA/Inge van Mill)

Peelgemeenten vangen gezamenlijk asielzoekers op

Algemeen 576 keer gelezen

REGIO - De Peelgemeenten slaan de handen ineen bij de opvang van asielzoekers. De zes hebben een gezamenlijk plan opgesteld om in totaal zo’n 800 mensen van onderdak te voorzien.

Het besluit van de zes gemeenten is gebaseerd op de verwachte Spreidingswet, die gemeenten moet verplichten asielzoekers op te vangen. De wet moet nog door de Eerste én de Tweede Kamer, maar de gemeenten Deurne, Asten, Someren, Gemert-Bakel, Laarbeek en Helmond wachten dat dus niet af.

Naar verwachting moeten de Peelgemeenten op basis van die wet bijna 800 asielzoekers opvangen. De gezamenlijke afspraken die de zes nu hebben gemaakt moeten daar ruimschoots in voorzien. De gedachte: ook al loopt de ontwikkeling van een mogelijke opvanglocatie vertraging op, dan voldoen de zes alsnog aan de genoemde doelstelling. ‘Elke gemeente draagt op deze manier bij aan de realisatie van de opvanglocaties. Door de handen ineen te slaan worden ook de voorzieningen voor onderwijs en werk mogelijk regionaal georganiseerd’, aldus de Peelgemeenten in een persbericht.

Voor Someren betekent bovenstaande dat er opvang voor maximaal 72 personen moet worden gerealiseerd, voor Asten en Deurne gaat het respectievelijk om maximaal 69 en 195 personen. En ook Gemert-Bakel (150 personen), Helmond (350 personen) en Laarbeek (150 personen) weten zo waar ze aan toe zijn. De gemeenten zullen opvanglocaties voor dit aantal personen gaan aanbieden bij het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA).

Overleg met COA

De Peelplannen maken onderdeel uit van het Regioplan Brabant-Zuidoost, waarover op korte termijn wordt overlegd met het COA. Zo stelt de regio als voorwaarde dat medewerkers van het COA specifiek voor de Peel worden ingezet om de gemeenten hierbij te ondersteunen. 

De daadwerkelijke ontwikkeling van opvanglocaties is afhankelijk van de besluitvorming door de diverse gemeenteraden én van de beschikbaarheid van het COA voor de uitwerking van de plannen. Iedere gemeente zal diens exacte locaties zelf bekendmaken zodra daar een besluit over is genomen. 

Uit de krant