Bestuursleden van Groei en Bloei Asten-Someren Frank van Horne (r) en voorzitter Famke Weerts. (Foto: Hein van Bakel)
Bestuursleden van Groei en Bloei Asten-Someren Frank van Horne (r) en voorzitter Famke Weerts. (Foto: Hein van Bakel)

50 jaar Groei en Bloei Asten-Someren: kennis en plezier op één plek

Algemeen 272 keer gelezen

ASTEN/SOMEREN - Ooit begonnen als een afdeling van de ‘Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde’, maar intussen welbekend als Groei en Bloei Asten-Someren. De vereniging, die dit jaar een halve eeuw bestaat, biedt haar leden zowel een schat aan kennis als een plek om gezellig samen te zijn. “Je moet van groen en natuur houden, maar vervolgens is er voor ieder wat wils.”

door Maarten Driessen

Ook de lokale afdeling van Groei en Bloei kende gloriejaren. Met bijna duizend leden was de club er een van formaat. De tijd waarin het verenigingsleven an sich floreerde, weet bestuurslid Frank van Horne uit Someren-Eind nog, en dat kwam zeker in Asten en Someren goed tot uiting. “We hadden vroeger een van de grootste afdelingen van Groei en Bloei. Mensen zijn nu meer op zichzelf, maar dat was toen wel anders.”

‘Willen met thema’s als biodiversiteit en wateropvang aan de slag’

Maar een club van formaat, dat is de tak met een kleine driehonderd leden nog altijd. Dit jaar wordt er dan ook een uitvoerig jubileumprogramma gedraaid. Bijzonder hoogtepunt: de schenking van een boom aan de gemeente Someren, ter herinnering aan medeoprichter Bram van Uffelen. 

Die nam in 1973 tenslotte het voortouw. “Bram was docent en een vriend van mijn vader. Ik zat bij hem in de klas. Toen de vereniging werd opgericht maakte hij mijn vader meteen lid, en omdat het gezin bij Groei en Bloei ook automatisch lid wordt, ben ik er eigenlijk een van het eerste uur”, zegt Van Horne. Eerder, bij het 25-jarig jubileum, kreeg ook de gemeente Asten al een boom overhandigd.

Famke Weerts, twaalf jaar bestuurslid en sinds een paar maanden voorzitter, maakte vanuit een andere afdeling bewust de overstap naar Asten-Someren. Dat ze hier zó professioneel met bloemschikken bezig zijn, trok haar als liefhebber aan. “Ik kom zelf uit Weert, en zo hebben we  meer leden van buiten Asten en Someren. Dat zegt wat over onze vereniging. Zelf werd ik hier ook met open armen ontvangen en dat vind ik belangrijk: het moet ook leuk zijn.” 

En leuk, dat is het zeker. Zo organiseert Groei en Bloei jaarlijks zo’n vijftig activiteiten voor haar leden, uiteenlopend van lezingen en workshops tot heuse tuinreizen. “Je moet van groen en natuur houden, maar vervolgens is er voor ieder wat wils.”

Vriendendienst

Kennisdeling en sociale cohesie komen zo binnen de vereniging samen. “We willen bijvoorbeeld aan de slag met actuele thema’s zoals klimaat, biodiversiteit en wateropvang. We huren deskundigen in om daar lezingen over te geven”, zegt Van Horne. 

Voorzitter Weerts vult aan: “Ons toekomstplan is om een vriendendienst op te richten. Die moet niet het werk van hoveniers overnemen, maar vanuit daar kan wel met mensen worden meegedacht over de inrichting van hun tuin.” 

Richting die toekomst is het volgens Weerts vooral belangrijk dat de lokale afdeling blijft bestaan. “We hebben sprankelende ideeën en willen meer bekendheid genereren. Daarom gaan we actief met onze pr aan de slag.”

Het jubileumjaar vormt daarvoor bij uitstek een ideale kans. Zo wordt later dit jaar uitgepakt tijdens de Open Tuinen Dag (11 juni) én de afdeling mag de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken voor amateurs organiseren. Die vinden op 5 november plaats in gemeenschapshuis De Bunt in Someren-Heide. 

Want wat bloemschikken betreft, zo benadrukt Weerts nog maar eens, is de lokale afdeling onovertroffen. “Onze leden winnen heel veel prijzen, daarmee behoren we echt tot de top van Nederland.” De eerstvolgende jubileumactiviteit staat echter komende maandag al op de rol. Tweede Pinksterdag staat voor Groei en Bloei in het teken van de Tuinpeuzeltocht.

Meer informatie daarover én over het jubileumprogramma in het algemeen is te vinden via www.asten.groei.nl.

Uit de krant