Er zal toch taxussnoeisel worden opgehaald, zij het in beperkte mate.
Er zal toch taxussnoeisel worden opgehaald, zij het in beperkte mate.

Toch goed nieuws voor Stichting Taxus Taxi

Algemeen 229 keer gelezen

SOMEREN - Nog geen twee weken geleden kopte wij in ‘t Contact dat er in 2022 geen taxusinzameling zou plaatsvinden. Voor Stichting Taxus Taxi, die zich al sinds 2008 inzet voor de strijd tegen kanker, een treurig bericht. Een klein geschenk uit de hemel bracht onverwachts toch weer een lichtpuntje in de duisternis. De taxusinzameling gaat vanaf zaterdag 25 juni toch nog (aangepast) van start.

“Afgelopen weekend kregen we het te horen” vertelt Werner Toonen, coördinator van Taxus Taxi. Normaliter is Taxus Taxi al een aantal weken volop bezig met het inzamelen van zoveel mogelijk taxussnoeisel. Om verschillende redenen moest de stichting twee weken geleden besluiten dit jaar geen snoeisel in te zamelen. Een van de belangrijkste redenen was dat de afnemers van het snoeisel geen capaciteit hadden om nieuw snoeisel aan te nemen. Mede door corona liggen namelijk de meeste fabrieken om de haverklap stil, wat enorm drukt op de capaciteit. Afgelopen weekend meldde een van de afnemers zich bij Taxus Taxi met de vraag of ze alsnog in een bepaalde hoeveelheid snoeisel zouden kunnen voorzien.

Gemengde gevoelens
Natuurlijk sprongen ze bij Taxus Taxi een klein gat in de lucht. De vraag van de afnemer komt als een geschenk uit de hemel. Desondanks voelt de hele situatie ook als een emotionele achtbaan. “Eerst zitten we maanden in spanning met de vraag of de inzameling door kan gaan. Vervolgens hakken we de knoop door en kunnen we beginnen met de afsluiting van wat al was opgezet voor 2022. Nog geen twee weken later kunnen we aankondigen dat er vanaf 25 juni toch een aangepaste inzameling gaat plaatsvinden. Niet alleen voor ons, maar zeker ook voor onze trouwe taxusdonateur is dit ontzettend verwarrend. We leven op dit moment blijkbaar in een wereld waarin weinig zeker is. Ook wij ondervinden dat nu. Ondanks de gemengde gevoelens willen wij deze kans aangrijpen en daarmee een kleine inzameling op touw zetten”, zegt Werner.

Beperkt werkgebied
Voordat iedereen met de snoeischaar naar buiten rent is er vanuit Taxus Taxi nog wel een aanvullende mededeling. De afnemer die zich heeft gemeld voor het taxusgroen kan dit jaar slechts 125.000 kilo snoeisel verwerken, een kwart van de hoeveelheid die normaal door Taxus Taxi wordt ingezameld. Dit zorgt ervoor dat de stichting enkel in een beperkt werkgebied actief zal zijn en dat de inzameling zal stoppen zodra de benodigde hoeveelheid bereikt is.  De gemeentes waar dit jaar wordt ingezameld zijn: Asten, Bernheze, Beuningen, Boekel, Deurne, Druten, Gemert-Bakel, Gennep, Helmond, Heumen, Horst aan de Maas, Laarbeek, Landerd, Land van Cuijk, Meierijstad, Mook en Middelaar, Oss, Peel en Maas, Someren, Uden, Veghel, Venray en Wijchen.

Kostenreductie
De kosten voor het inzamelen en verwerken van het taxussnoeisel zijn hoger dan ooit. Dit maakt dat Taxus Taxi om toch in te kunnen zamelen pijnlijke keuzes heeft moet maken. Een van die keuzes is om dit jaar niet te werken met uitgifte- en inzamelpunten. Daarnaast zal ze de kantoorbezetting reduceren naar bijna nihil. De stichting is dan ook telefonisch niet bereikbaar. Een afspraak maken om snoeisel op te halen is daardoor enkel online mogelijk. “We weten dat deze maatregel mensen treft die niet met een computer overweg kunnen. Het doet dan ook pijn dat deze maatregel effect zal hebben op de service die mensen van ons gewend zijn. Helaas kunnen wij niet anders” aldus Werner. Voor vragen blijft de stichting wel via mail bereikbaar.

Uit de krant