De Kanaaldijk Zuid waar de wolf afgelopen dagen meerdere keren is gespot.
De Kanaaldijk Zuid waar de wolf afgelopen dagen meerdere keren is gespot.

Wolf houdt gemoederen opnieuw bezig

Algemeen 507 keer gelezen

SOMEREN-EIND - Opnieuw houdt een wolf de gemoederen in de gemeente Someren flink bezig, ditmaal in Someren-Eind. Vanaf vorige week houdt de wolf daar flink huis en zijn er al verschillende schapen aangevallen en doodgebeten. Ook buurtbewoner Sjors van der Voort kwam in aanraking met de wolf.

door Jordy van de Brug

Het is woensdag 5 januari als Sjors van de Voort in alle vroegte aan de achterkant van de Kanaaldijk Zuid en Zaanstraat zijn vier honden aan het uitlaten is. Het is nog donker buiten en Sjors loopt rustig zijn rondje. Na verloop van tijd worden de honden onverwachts zeer onrustig. “Ik ben toen heel even gaan stilstaan om te kijken waarom mijn honden nou zo aansloegen. Ineens zag ik iets achter mij lopen en dat leek niet op een andere hond. Ik ben er nog altijd bijna honderd procent van overtuigd dat ik de wolf gezien heb. Je zag het gewoon aan zijn ogen”, zegt Sjors. In diezelfde nacht en dagen daarna maakt de wolf meerdere slachtoffers. Zo moeten de schapen van verschillende boeren in de omgeving eraan geloven. Het gedrag van de wolf om achter een mens aan te lopen is volgens experts nog niet te verklaren. Sjors weet wel dat hij ‘s avonds zijn honden niet graag meer uitlaat. Sjors: “Nee, het is minder plezierig. Bovendien ben je veel meer op je hoede. Je moet er niet aan denken dat de wolf ineens ons aanvalt.” 

Hoogzwanger
Ook andere buurtbewoners maken zich zorgen, want dat het om een wolf gaat is vrijwel zeker. Dat is volgens een dierenarts goed te zien aan het letsel wat de wolf bij de schapen heeft toegebracht. Een van de getroffen schapenhouders is Geert Swinkels. Hij verloor afgelopen week drie schapen. Op Facebook schreef hij: ‘Afgelopen twee nachten bezoek gehad van de wolf in Someren. De eerste ochtend kwamen we bij een aangevreten schaap uit. En om die reden in die avond om 19.15 uur toch nog even wezen controleren, waarop we de wolf stoorden in zijn jacht. Hierbij doodde hij niet een schaap om op te eten, maar heeft hij meerdere schapen zodanig verwond dat we direct in overleg met de dierenarts besloten hebben om ze af te maken. Dit waren hoogzwangere dames die over een maand hun lammeren kregen. De rest van de dames opgeladen en naar een tot nu toe ‘wolfvrij’’ gebied gebracht’. Het bezoek van de wolf heeft echter ook effect op de rest van de kudde die het heeft overleefd. “Die schapen zijn zwaar gestrest. Dat kan leiden tot vroeggeboortes”, aldus Geert.

Hoe nu verder
Als het gaat om de aanwezigheid van de wolf in onze omgeving, zijn er grofweg twee kampen. Anti-wolf, dat voor de aanpak van probleemwolven is, en een kamp dat vindt dat boeren maar extra maatregelen moeten nemen. Bijvoorbeeld alles afrasteren. Maar dat is lastig voor de boeren. Geert: “Ik heb mijn schapen achter een hek lopen, maar wolven kunnen helaas ook best goed springen. Bovendien grazen schapen steeds in een ander gebied. Daar kun je moeilijk permanent hoge hekken omheen zetten. Naar mijn mening is er geen plek voor de wolf in Nederland.” Buurtbewoners aan de Kanaaldijk Zuid hebben inmiddels een Whatsappgroep aangemaakt en helpen elkaar waar nodig. “Mocht men de wolf zien dan waarschuwen wij elkaar”, zegt Sjors

Extra informatie
Op de gemeentepagina in deze krant staat een artikel vanuit de gemeente Someren. In dit artikel geeft de gemeente tips om vee te beschermen en waar men dode schapen kan melden. Kijk eens op www.wolveninnederland.nl voor meer informatie over het leefgebied en gedrag van de wolf.

Uit de krant