Niet alle verzoeken van voormalig wethouder Guido Schoolmeesters werden gegrond verklaard.
Niet alle verzoeken van voormalig wethouder Guido Schoolmeesters werden gegrond verklaard.

Gemeente maakt alsnog enkele WhatsApp-berichten openbaar

vr 31 dec 2021, 08:30 Algemeen

SOMEREN - De gemeente Someren heeft afgelopen week alsnog enkele WhatsApp-berichten openbaar gemaakt. Dit deden zij op aandringen van een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie. Via deze commissie probeerde voormalig wethouder Guido Schoolmeesters meer informatie boven tafel te krijgen.

Sinds februari dit jaar is Schoolmeesters in de weer met verschillende procedures en rechtszaken. Zo kreeg hij enkele weken geleden gelijk van de rechter op het verzoek om drie ambtenaren en een onderzoeker van het bureau Necker van Naem te laten horen. Ditmaal wilde Schoolmeesters via een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie meer informatie wat betreft de interviewverslagen, het vooronderzoek, rondvraag van collegevergaderingen, beantwoorde vragen aan de gemeenteraad en de verloren WhatsAppberichten. Echter, al deze verzoeken werden afgewezen, behalve het verzoek om de berichten openbaar te maken. Het college heeft daarom opnieuw de apps laten onderzoeken door een externe jurist. ‘Er is daarbij nog een klein aantal berichten gevonden dat voorheen niet gedeeld was. De reden hiervan was dat het college in eerst instantie dacht dat het om niet bestuurlijke en om inhoudelijke-besluitvorming gerichte aangelegenheden ging, zoals berichtgeving omtrent vergaderingen’, aldus de gemeente. De geopenbaarde berichten leveren weinig schokkende informatie op. Het gaat vooral om procedures. Nog niet alle apps zijn onderzocht. ‘Helaas kent de oude telefoon van voormalig gemeentesecretaris Van Leeuwen technische mankementen die nog verholpen moeten worden.’

Mocht dit nog iets opleveren, dan wordt dat in januari nageleverd. Schoolmeesters is niet tevreden met de uitkomst. “Ik kom tot de conclusie dat de burgemeester de raad gewoon heeft voorgelogen over de WhatsAppberichten. Eerst waren ze gewist, later zou de gemeentesecretaris ze wissen voor het hele college, wat overigens technisch onmogelijk is, en nu zijn de berichten er plotseling wel. Neem maar van mij aan dat er veel meer beschikbaar is. Die gewiste berichten kunnen gewoon bij WhatsApp achterhaald worden.

Uit de krant