Een oude foto van de Lambertuskerk. Links op de foto de oude meisjesschool.
Een oude foto van de Lambertuskerk. Links op de foto de oude meisjesschool.

Cees Verhagen brengt ode aan Lambertuskerk

Algemeen 658 keer gelezen

SOMEREN - De Lambertuskerk, een bouwwerk met flink wat geschiedenis. Tijd voor Somerense schrijver Cees Verhagen om een ode te brengen middels een boek.

door Jordy van de Brug

Het idee van het boek speelt al langer bij Cees. Als schrijver en groot liefhebber van de Somerense geschiedenis is een boek schrijven over de Lambertuskerk in Someren een ‘simpel één-tweetje’ voor hem. “Wie de de geschiedenis van Someren wil bestuderen, moet beginnen met de kerkgeschiedenis. De kerk is eeuwen lang van onschatbare waarde geweest voor ons dorp”, zegt Cees. 

Na vele boeken geschreven te hebben, was het voor de Somerenaar nu de ideale tijd voor het boek ‘Ode aan de Lambertuskerk’. Mede door de lockdown van dit jaar had Cees veel tijd over voor de research en het schrijven. Cees: “Het uitzoekwerk is het leukste wat er is. Geschiedenis verzamelen en dan proberen uit te werken tot een boek. In de research kom je ook de mooiste verhalen en foto’s tegen.” Het boek is volledig in kroniekstijl geschreven, dat wil zeggen dat het volledig chronologisch is opgetekend. De kerkgeschiedenis van Someren begint volgens de boeken rond de 8ste eeuw. Pas in de 13de eeuw zijn de eerste schriftelijke gegevens over de parochie Someren bekend. De kerstening, oftewel het historisch bekeren, mogen we toeschrijven aan Sint-Lambertus en zijn opvolger Sint-Hubertus. “Over het leven van patroonheilige Sint-Lambertus is weinig met zekerheid bekend. Evenals meerdere geschriften. Dat is altijd gissen, maar hoe meer je tegenkomt, hoe meer je een beeld kunt vormen. Er is namelijk al veel gepubliceerd over de geschiedenis van de, toen nog, Sint-Lambertuskerk. Ik heb met mijn boek eigenlijk geprobeerd de ontbrekende puzzelstukjes in elkaar te zetten”, zegt de Somerense schrijver. 

Afbraak
Met het boek wil Cees de mensen ook laten inzien dat de Lambertuskerk een sieraad is voor de gemeente Someren. Wel beseft hij terdege dat de ‘afbraak’ van de kerken in Nederland is ingezet. “Er verdwijnen er natuurlijk steeds meer. Ik zeg niet dat het geloof zal verdwijnen, maar de kerkgenootschappen zullen wel verder moeten kijken dan alleen maar het geloof belijden in de kerk. Daar zijn vast wel oplossingen voor te vinden”, aldus Cees. De Somerense schrijver hoopt in ieder geval dat de Lambertuskerk nog lang op zijn plek zal blijven staan. “Het is in mijn ogen de mooiste kerk van Nederland, natuurlijk zijn er architectonisch mooiere kerken, maar de meeste kerken kunnen niet tippen aan de intrinsieke schoonheid en intimiteit van ‘mijn’ kerk. De Lambertuskerk is de ziel van mijn dorp, een verbinder pur sang. Ik ben ook gek op de bouwstijl. De Lambertuskerk is een prachtig voorbeeld van de neo-romaanse architectuur.”

Eerste exemplaar
Het boek ‘Ode aan de Lambertuskerk’ is vanaf deze week te koop via Cees Verhagen: boekencees@gmail.com of in de winkel via de Primera in Someren. Het boek kost 15 euro. Het was ook de bedoeling dat Cees aankomende zondag in Hotel Centraal in Someren een eerste exemplaar zou overhandigen aan burgemeester Dilia Blok, maar door de coronamaatregelen gaat dit niet door. “Het boek is voor mij een cultuurhistorisch en geschiedkundig verhaal in woord en beeld. De Lambertuskerk is, nogmaals, echt een sieraad in de gemeente Someren. Dat mogen we nooit vergeten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant