Carnavalsvereniging De Plattevonder bij elkaar na de optocht in 2020.
Carnavalsvereniging De Plattevonder bij elkaar na de optocht in 2020.

Carnavalsvereniging De Plattevonder bestaat 66 jaar

Algemeen 288 keer gelezen

SOMEREN-EIND - Ondanks de nieuwe maatregelen heeft iedereen er vertrouwen in, carnaval gaat door. Ook in Someren-Eind, waar carnavalsvereniging De Plattevonder hun jubileumjaar ingaat met flink wat nieuwe evenementen.

door Jordy van de Brug

Een echt carnavalsjubileum: 66 jaar wordt er in Someren-Eind al carnaval gevierd. Na de Tweede Wereldoorlog komt de viering van carnaval in het Limburgse in een stroomversnelling en omdat Someren-Eind op de grens van Brabant en Limburg ligt ontstaan ook hier de eerste schuchtere pogingen om carnaval te vieren. Op de ‘elfde van de elfde’ in 1956 wordt een belangrijke vergadering gehouden, daar worden, naast de besturen van de verenigingen, voor het eerst vele mensen uit de buurten uitgenodigd. Op deze vergadering worden belangrijke besluiten genomen, zoals de naam van de vereniging: ‘De Plattevonder’. Deze naam symboliseert de overbrugging van de oude naar nieuwe tijd. Ook nu kijkt men in het bestuur naar een nieuwe tijd. 

Michiel Vereijken en Jorin van de Laar zijn de afgelopen tijd, samen met de rest van het bestuur, druk in de weer geweest om de carnavalsvereniging een goede ‘boost’ te geven voor de toekomst. Zeker in het jubileumjaar wil De Plattevonder uitpakken. “We zijn veel van plan en hebben heel veel nieuwe ideeën kunnen ontwikkelen het afgelopen jaar”, zegt Jorin. Een van de nieuwe ideeën is het evenement ‘Intents’. Een evenement waar iedereen zijn eigen tent mee mag brengen. “We gaan die carnavalsmaandag proberen om vanaf Jan van Tieskes tot aan Partycentrum De Platte Vonder de hele weg vol met tenten te krijgen. En dan in iedere tent een ander feestje”, lacht Michiel. 

Ook start de vereniging met een dames - en herenzitting. Deze twee zittingen, 10 en 11 december, zijn niet per se carnavalsgericht. Jorin: “Het moet een exclusieve zitting worden, een echt avondje uit.” 

Verder bouwen
Met alle nieuwe festiviteiten wil De Plattevonder verder bouwen aan toekomstgerichte carnavalsvereniging. Het jubileumjaar moet de basis vormen voor de komende jaren, want er zit genoeg leven in de vereniging. “De saamhorigheid hier is sterk. Je ziet ook dat het animo er wel is, maar je moet wel durven blijven vernieuwen”, zegt Michiel.

Beide heren zien het komende jaar dan ook als een investering. “We hebben er echt enorm veel zin in. Zeker omdat vorig jaar alles niet doorging zoals we gepland hadden. Toch hebben we toen ook niet stilgezeten en hebben wel van ons laten horen met bijvoorbeeld ‘Carnavalsgekkie’ en een radioprogramma. Wat De Platte Vonder volgens de twee zo uniek maakt: “Van jong tot oud komen we al die carnavalsdagen hier samen in het dorp. Dat blijft altijd bijzonder om te zien. We zijn er trots op. We kijken uit naar de volgende 66 jaar”, aldus Jorin.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant