De coalitie in betere tijden. Lijst Someren-Heide zag geen heil meer in een verdere samenwerking. (Foto: Eric Driessen)
De coalitie in betere tijden. Lijst Someren-Heide zag geen heil meer in een verdere samenwerking. (Foto: Eric Driessen)

Soap duurt voort: Lijst Someren-Heide stapt uit coalitie

Algemeen 99 keer gelezen

SOMEREN - Politieke partij Lijst Someren-Heide is uit de Somerense coalitie gestapt. Vorige week woensdag besloot de fractie dat er onvoldoende gronden aanwezig waren om samen deze coalitie voort te zetten. Hiermee lijkt de soap rondom het ontslag van wethouder Schoolmeesters voort te duren.

De partij is van mening dat er de afgelopen weken te veel heeft plaatsgevonden. “We hebben drie jaar lang fijn samengewerkt met onze coalitiepartners, maar vinden dat er op dit moment te veel gebeurd is tot en met de aftreding van wethouder Schoolmeesters. Ook is er teveel gezegd en geschreven is na het aftreden van de wethouder om ongewijzigd simpelweg over te gaan tot de orde van de dag”, aldus Marco Stolwijk, fractievoorzitter van Lijst Someren-Heide. 

Als een totale verrassing kwam het opstappen van Lijst Someren-Heide zeker niet. De partij stemde namelijk ook tegen de motie van wantrouwen omdat zij eerst de betrokken ambtenaren wilden horen. De overige partijen besloten wel om Schoolmeesters direct te ontslaan. Toch neemt Stolwijk nu afstand van het gedrag van Schoolmeesters. “Wij nemen afstand van de gedragingen van de wethouder en zien daardoor dan ook te weinig aanknopingspunten om samen met de Gemeenschapslijst deze coalitie voort te zetten. Tevens verschillen we tegelijkertijd van mening met de overige coalitiepartners over de wijze waarop uiteindelijk het dossier is afgehandeld”, zegt de fractievoorzitter.

Eigen koers

De partij uit Someren-Heide heeft nu besloten haar eigen koers te varen. Stolwijk: “Zoals al eerder aangegeven zijn wij van mening dat er voor ons als partij nu onvoldoende gronden aanwezig zijn om samen de coalitie voort te zetten in het komende en laatste jaar van deze periode. Lijst Someren-Heide maakt hierin nu haar eigen afweging en kiest er op deze wijze dan ook voor om haar eigen koers te varen.” Het is nog onduidelijk wat deze stap betekent voor de coalitie. Al hebben de overgebleven partijen nog wel een ruime meerderheid: elf van de zeventien zetels. Het CDA Someren en de PvdA reageerden verrast op de stap van de Lijst Someren-Heide. Zo noemde het CDA de actie van de partij uit Someren-Heide een op zijn minst ‘vreemde actie’. Ook de PvdA kon het niet plaatsen, al was daar wel iets meer begrip. “Lijst Someren-Heide heeft ook geen wethouder in de coalitie zitten, dat maakt het wel een stuk gemakkelijker”, aldus de PvdA. 

De Gemeenschapslijst toonde eveneens begrip voor de situatie. De grootste partij in de gemeenteraad en tevens de partij van Schoolmeesters denkt er zelf niet aan om uit de coalitie te stappen. Fractievoorzitter van de Gemeenschapslijst Bart de Groot liet op Facebook het volgende weten: “Enerzijds is er natuurlijk een enorme teleurstelling, anderzijds is er het algemeen belang van onze inwoners wat we willen dienen. De burgers worden er niet beter van als er geen coalitie meer is. Het is niet zo zoals bij landelijke verkiezingen dat er dan nieuwe gemeenteraadsverkiezingen komen. Daarnaast heeft een hele grote groep burgers in 2018 op ons gestemd, en moreel gezien kun je dan niet zomaar uit de coalitie stappen. Verder hebben wij gewoon onze eigen keuze kunnen maken. En als laatste hebben de overige partijen niet het vertrouwen in de Gemeenschapslijst opgezegd. Alles overwegende voldoende redenen voor de Gemeenschapslijst om niet zomaar uit de coalitie te stappen ondanks de enorme teleurstelling.” Lijst Someren-Heide zal dit jaar wel een constructieve houding aannemen. “Wij wensen het resterende college en coalitie alle wijsheid toe de resterende periode en zullen per item of agendapunt een constructieve houding aannemen en het college steunen waar nodig in het belang van de gemeente Someren. Het is en blijft tenslotte wel ons coalitieprogramma”, sluit Stolwijk af.

POLL

Een terechte keuze van Lijst Someren-Heide?

Ja

Nee

De lokale politiek interesseert mij niet

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant