Deurnenaar Henry van den Berkmortel schetste de Somerense molen Den Evert.
Deurnenaar Henry van den Berkmortel schetste de Somerense molen Den Evert.

Molen Den Evert in schetsvorm

Algemeen 104 keer gelezen

SOMEREN - Deurnenaar Henry van den Berkmortel is een bekend tekenaar in Deurne en omstreken. Zo schetste hij in 2019 elke dag een markante plek in de gemeente Deurne en plaatste deze op Facebook. Nu heeft hij de Somerense molen Den Evert vastgelegd.

De reden voor het tekenen van Den Evert is simpel: “Ik heb aan iemand uit Someren beloofd dat ik al de Somerense molens zou tekenen. Ziehier de eerste, molen Den Evert, genoemd naar één van de eerdere eigenaren”, zegt Henry op zijn Facebookpagina.

Geschiedenis

Oorspronkelijk stond de molen aan Sluis Elf in Someren en was deze een banmolen van de Abdij van Postel. Een banmolen is een molen waarbij de boeren een verplichting hebben om hun graan daar te laten malen. Een soort gedwongen winkelnering (de verplichting om aankopen bij een bepaalde leverancier te doen). Den Evert is een oude molen. Hij stamt uit 1543, maar staat pas sinds 1978 op de plek waar hij nu staat. Op de plooistukken van het bovenwiel staat gebeiteld: ‘Onse hulpe komt van dengeenen die hemel en aarde gemaakt heeft anno 1738’. Henry: “Het is een prachtige molen, goed bijgehouden en grondig gerestaureerd. Ik zie dit echt als Somerens industrieel erfgoed. Dit omdat molens de eerste echte machines waren. Het mooie is wel dat deze ook nog eens direct klimaatneutraal zijn.” Voor meer schetsen en deze schets, kijk op de Facebookpagina van Henry van den Berkmortel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant