Kevin Aben wil gaan voor een carrière in het profvoetbal. (Foto: Patrick Janssen)
Kevin Aben wil gaan voor een carrière in het profvoetbal. (Foto: Patrick Janssen)

‘Het betaald voetbal halen is mijn droom’

Sport 444 keer gelezen

SOMEREN - Sinds enkele weken traint Somerenaar Kevin Aben (19) mee bij profclub Helmond Sport. De talentvolle keeper heeft nu nog maar één doel: prof worden.

door Jordy van de Brug

Het zijn drukke dagen voor de jonge Somerenaar. Zes van de zeven dagen is hij inmiddels bezig met trainen, trainen en nog eens trainen. Is het niet bij Helmond Sport, dan wel bij SV Someren. Kevin: “Ik vind het prachtig. Dit is wat ik wil, op een hoog niveau mijzelf meten met andere keepers. Uiteraard is het zwaar, maar het is gelukkig te combineren met mijn stage.” Kevin voetbalt sinds zijn vierde bij SV Someren en doorloopt daar alle selecties. Zoals bij de meeste keepers begint de Somerenaar ‘gewoon’ op het voetbalveld. Als spits en linksbuiten scoort hij vaak genoeg, maar door een samenloop van omstandigheden komt hij in de F1 op goal terecht. Daar zien de trainers direct dat hij aanleg heeft om keeper te zijn. “Ik was toen ook al niet bang voor de bal en durfde wel uit te komen. Voor ik het wist was ik in de F1 ineens keeper voor een heel seizoen. Daar is het allemaal begonnen.” Vanaf dat moment is het helder voor Kevin. Hij wil als eerste stap het eerste elftal van SV Someren halen en in november 2021 is het zover. In een bekerwedstrijd tegen Venlosche Boys wordt, de dan 17-jarige Kevin, bij een 1-0 voorsprong van de bank geroepen dat hij moet warmlopen. De eerste keeper van SV Someren heeft namelijk lichte klachten en moet gewisseld worden. “Daar zat wel direct goede druk op”, lacht Kevin. “Het was niet zomaar een bekerwedstrijd. Als we zouden verliezen, lagen we er ook direct uit. En dat alles ook nog eens tegen een eersteklasser, terwijl wij toen een tweedeklasser waren”, vult hij aan. Gelukkig weet Kevin met enkele goede reddingen zijn doel schoon te houden en wint Someren de wedstrijd.

Indruk
Vanaf dat moment gaat het hard. Vele wedstrijden bij SV Someren en Someren onder 23 volgen. Helmond Sport meldt zich dan ook gauw en is onder de indruk van Kevin. “Een mooier compliment kun je niet krijgen. Ik vind het prachtig dat ik deze kans krijg bij Helmond Sport, zeker als je je bedenkt dat ik in voetbalverhouding, 19 jaar, al relatief oud ben. Ik mis een aantal jaren betaald voetbalopleiding. Dat zie je ook nog terug op de trainingen, maar ik ben vastbesloten om dat gat te dichten”, zegt Kevin. Het mooiste voorbeeld waar de jonge Somerenaar zich aan vast kan houden is misschien wel Andries Noppert. De 28-jarige doelman verrast afgelopen jaar vriend en vijand door zich op te werken tot eerste doelman van het Nederlands elftal. Kevin: “Noppert is een goed voorbeeld dat leeftijd bij keepers minder uitmaakt. Maar de nuchterheid waarmee hij keept, vind ik ook prachtig. Daar kan ik mijzelf wel mee vergelijken.” Ook is Kevin groot fan van Manuel Neuer, de keeper van de Duitse grootmacht Bayern München. “Neuer is een agressieve keeper die veel meevoetbalt. Ook is hij één op één erg goed omdat hij lang blijft staan. En dat lange blijven staan mag je echt niet onderschatten. Dat is zo moeilijk omdat het tegen je natuur in gaat. Bij Helmond Sport leren wij echt hoe wij dat moeten doen”, zegt Kevin.

Toekomst
De jonge Somerenaar is helder wat betreft zijn toekomst. “Volgend jaar wil ik doorschuiven naar het eerste elftal van Helmond Sport om daar mee te trainen. Vandaaruit kan ik dan doorgroeien naar het onder 21 team van de profclub. Uiteindelijk wil ik op zoek gaan naar een basisplaats bij Helmond Sport, daar heb ik veel voor over. Uiteindelijk is het betaald voetbal halen mijn droom”, zegt Kevin.

Uit de krant