Wethouder Willem van Doorn voor de klas.
Wethouder Willem van Doorn voor de klas.

Basisschool De Ranonkel ontvangt wethouder

Algemeen 554 keer gelezen

SOMEREN - ‘Een wethouder met veel haar en ook nog van oorsprong biologieleraar’, zo introduceerde wethouder Willem van Doorn zich vorige week donderdagmiddag tijdens een inspirerend bezoek aan de groepen 5 en 6 van Basisschool de Ranonkel in Someren. De leerkracht van groep 5 en 6, Manon Meulendijks, schreef het onderstaande artikel over het bezoek.

De school, gelegen in het hart van Waterdael, ontving de wethouder met open armen voor een vragenuurtje ter afsluiting van het thema ‘Anders zijn’. Tijdens het thema was er onder andere aandacht voor kennis opdoen over burgerschap, staatsinrichting en het hebben, en onderbouwen, van een eigen mening. De leerlingen kregen de kans om gedurende dit ‘uurtje’ de wethouder het hemd van het lijf te vragen en met hem in gesprek te gaan over diverse onderwerpen, variërend van wat het werk als wethouder inhoudt, tot wat zijn plannen zijn ten aanzien van de gemeente en alles wat de leerlingen nog verder wilden weten. Dit resulteerde in een leerzaam interactief gesprek tussen hen en de wethouder. 

Een hoogtepunt van het vragenuurtje was het moment waarop de wethouder antwoord gaf op de vraag: ‘Wat vindt u van het onderwijs?’ Hij gaf aan trots te zijn op het onderwijs, omdat hij het mooi vindt hoe er nu lesgegeven wordt. Dat was echt anders dan in zijn tijd. Vanuit deze vraag legde hij een link naar zijn eigen beroep als biologieleraar, als hij géén wethouder is. Maar ook dat er géén school is voor wethouders, want hoe er aan je wordt uitgelegd hoe je wethouder moet zijn, daar waren de leerlingen ook nieuwsgierig naar. De wethouder was openhartig in het gesprek met de leerlingen van de groepen 5 en 6. Er kwam duidelijk naar voren dat zijn motivatie om wethouder te worden ligt bij het betekenisvol willen zijn voor de gemeente waarin omgaan en zorgen voor de natuur een belangrijke drijfveer voor hem is. Van Doorn benadrukte ook het belang van betrokkenheid van jonge burgers bij het lokale bestuur. Hij moedigde de leerlingen aan om hun ideeën te laten horen en actief deel te nemen aan de gemeenschap, omdat hun ideeën en perspectieven van onschatbare waarde zijn voor het vormgeven van een betere toekomst. Zoals hij zei; ‘Hoe willen we dat Someren er over 50 jaar uitziet?’ Aan het einde van het bezoek kreeg de wethouder een groot applaus van de leerlingen om de wethouder te bedanken voor zijn tijd in de klas, maar zeker ook voor zijn tijd en toewijding aan het onderwijs, de natuur en de gemeenschap te laten blijken.

Het bezoek van Willem van Doorn aan OBS de Ranonkel zal een blijvende indruk achterlaten op de leerlingen, die zijn aangemoedigd om hun stem te laten horen en een actieve rol te spelen in de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant