Afbeelding

Huuraanbod vrije sector verder gekrompen

Algemeen 152 keer gelezen

BRABANT - Vergeleken met een jaar eerder is het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders gedaald met 27,9 procent. Dat blijkt uit de data-analyse van woningplatform Pararius. Ook steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs.

In het eerste kwartaal van 2024 steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector naar 18,30 euro. Dit is een toename van 8,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023, toen de gemiddelde vierkantemeterprijs 16,85 euro bedroeg. De aanhoudende druk op de Nederlandse huurmarkt, waar een beperkt aanbod in combinatie met een sterke vraag leidt tot stijgende huurprijzen, wordt hiermee benadrukt.

Vrijgekomen vrije sector huurwoningen
In totaal kwamen er in het eerste kwartaal van dit jaar 17.594 woningen vrij voor nieuwe huurders in heel Nederland. Dit is 27,9 procent minder dan een jaar geleden en zelfs 38,5 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2022. Er zijn in het eerste kwartaal van 2024 zo’n 1,6 procent minder woningen verhuurd dan een jaar eerder: 23.384 in totaal. Per saldo betekent dit dat woningzoekenden het afgelopen kwartaal uit 5.890 minder huurwoningen konden kiezen.

Verschuiving naar koopmarkt
Het percentage van het koopaanbod afkomstig uit de huurmarkt steeg in het eerste kwartaal van 2024 naar 7 procent. Dit betekent dat 7 procent van alle woningen die in het eerste kwartaal in de verkoop stonden een voormalige huurwoning betrof. 

“We zien dat woningen in toenemende mate van de particuliere huursector naar de koopmarkt overgaan”, aldus Jasper de Groot, directeur van Pararius. “Deze ontwikkeling beperkt de keuzemogelijkheden voor diegenen die buiten de koopmarkt vallen en belemmert de persoonlijke ontwikkeling, maar heeft ook een bredere economische impact. De koopmarkt is maar liefst 8 keer groter dan de vrije sector huurmarkt. Een verschuiving van huur naar koop heeft een veel groter negatief effect op de huurmarkt dan het marginale positieve effect op de - veel grotere -  koopmarkt. Het (politieke) beleid dat zich richt op het vergroten van het woningaanbod en het drukken van de huurprijzen, mist daarmee zijn doel. Sterker nog: de huurprijzen in de vrije sector blijven stijgen, wat het tegenovergestelde is van wat men probeert te bereiken.”

Grote steden
De gemiddelde vierkantemeterprijs van een vrije sector huurwoning steeg in het eerste kwartaal van 2024 in alle vijf de grote steden. In Eindhoven steeg de vierkantemeterprijs met 2,4 procent naar 17,71 euro. Eindhoven blijft met deze vierkantemeterprijs als enige G5-stad onder het landelijk gemiddelde van 18,30 euro en is tevens de G5-stad waar huurprijzen het minst hard zijn gestegen in het eerste kwartaal van 2024.

Amsterdam zag een toename in de gemiddelde vierkantemeterprijs van 5,1 procent; nieuwe huurders betaalden €27,00 per vierkante meter per maand. In Den Haag (+6,6%), Rotterdam (+9%) en Utrecht (+4,2%) steeg de vierkantemeterprijs van een vrije sector huurwoning naar respectievelijk €19,39, €19,53 en €20,67.

Middelgrote steden
Uit de gegevens van Pararius blijkt dat de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector in bijna 78 procent van 85 Nederlandse plaatsen is gestegen in het eerste kwartaal van 2024.

Procentueel grote prijsstijgingen kwamen onder andere voor in Delft (+10,3%), Deventer (+18%), Groningen (+12,1%), Haarlem (+9,6%) en Hilversum (+12,9%). In Almere (€16,74), Dordrecht (€14,65) en Helmond (€13,56) daalde de gemiddelde vierkantemeterprijs voor nieuwe huurders in het eerste kwartaal van 2024. Huurders betaalden respectievelijk 0,5, 6,5 en 1,8 procent minder dan vorig jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant