Soraya Hölzken en Susan van Vroonhoven zijn in Someren een kledingruilketting gestart.
Soraya Hölzken en Susan van Vroonhoven zijn in Someren een kledingruilketting gestart.

Kledingruilketting gestart in Someren

Algemeen 1.582 keer gelezen

SOMEREN - Het imago van tweedehands kleding is de afgelopen jaren flink veranderd. Waar het vroeger voornamelijk gezien werd als iets voor mensen met een kleiner budget, is het nu een bewuste en hippe keuze. Susan van Vroonhoven (35) en Soraya Hölzken (35) willen bewijzen dat het kopen van nieuwe kleding niet altijd nodig is om er leuk uit te zien en startte daarom een kledingruilketting voor vrouwen in Someren. 

De kledingruilketting werkt als volgt: Meld je aan via www.clothingloop.org. Nadat je je hebt aangemeld, word je zo snel mogelijk aan de route toegevoegd. Het is dan slechts een kwestie van tijd voordat de persoon voor je op de route de eerste tas met kleding komt brengen. Houd wat je leuk vindt, en stop iets terug dat nog in goede staat is en klaar voor een nieuwe eigenaar. Vervolgens breng je de tas naar de volgende persoon op de lijst. 

“Duurzaamheid is voor de meeste deelnemers een belangrijke reden om mee te doen. Eén persoon die gemiddeld 1 kledingstuk per maand ruilt in plaats van iets nieuws koopt, bespaart zo’n 40 miljoen liter water en ongeveer 40 kilo CO2-uitstoot: genoeg om één auto van Amsterdam naar Parijs en terug te rijden. Daarnaast is het ook fijn om je garderobe eens op te frissen zonder dat het je geld kost en dat je makkelijk dingen kunt proberen buiten je comfort zone. Als het toch niet goed voelt, voeg je het gewoon weer toe aan de volgende tas! Tot slot ontmoet je andere mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en mode, en kan het leiden tot nieuwe vriendschappen en connecties”, aldus de twee dames. 

Nichon Glerum is de oprichter van The Clothing Loop. Het idee ontstond tijdens de eerste Covid-19 lockdown. Het werkte zo goed, al snel volgden andere steden en sindsdien heeft het zich als een olievlek verspreid. Inmiddels zijn er meer dan 440 kettingen in Nederland, met in totaal ruim 16.000 deelnemers. “Niet alleen in dichtbevolkte gebieden, het systeem werkt overal. Er zijn ook kettingen voor mannen, tieners, studenten en de plus size community. Er worden zo duizenden kilo’s kleding gered, buren leren elkaar kennen en er wordt gezorgd voor een echte gedragsverandering ten aanzien van textiel consumptie”, zeggen de twee Somerense initiatiefnemers. 

‘Inmiddels zijn er meer dan 440 kettingen in Nederland, met in totaal ruim 16.000 deelnemers’

Susan en Soraya wonen beiden in Someren en hebben elkaar leren kennen via de kinderopvang van hun dochters. Het uitwisselen van babyspullen en kinderkleding met vrienden in dezelfde levensfase was al een gebruikelijke gang van zaken. Ze vroegen zich dan ook af waarom ze niet op dezelfde manier hun eigen kledingkast konden verrijken. “We zien dit als een win-winsituatie: een nieuwe garderobe zonder geld uit te geven en tegelijkertijd duurzaam bezig zijn. We nodigen alle vrouwen in Someren uit om mee te doen!” 

Op dit moment richt de kledingruilketting in Someren zich op vrouwen die in Someren-dorp wonen en kledingmaten XS, S, M, L of XL dragen. Als er echter meer animo komt vanuit de andere dorpskernen of vanuit andere doelgroepen zoals mannen, tieners of de plus size community, zijn Susan en Soraya bereid om de ruilketen uit te breiden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant