Na iets meer dan 15 jaar heeft Koen Meuffels besloten te stoppen als wegracecoureur. (Foto: Gino Wiemann)
Na iets meer dan 15 jaar heeft Koen Meuffels besloten te stoppen als wegracecoureur. (Foto: Gino Wiemann)

Koen Meuffels hangt helm aan de wilgen

Algemeen 476 keer gelezen

SOMEREN - De Somerense motorcoureur Koen Meuffels hangt na vijftien jaar als wegracecoureur zijn helm definitief aan de wilgen. Een moeilijke beslissing: “Maar ik moet ook realistisch zijn en nadenken over mijn toekomst.”

Maar liefst vijftien jaar was Koen actief als wegracecoureur. Begonnen in de minibikes, zagen we hem de afgelopen jaren schitteren in onder andere de Molenaar NSF 100 Cup, de Moriwaki Cup, Dutch Supersport, World Supersport 300 en de IDM Supersport 600.

Ondanks een indrukwekkende carrière met vele pieken maar ook de nodige dalen heeft hij besloten dat het klaar is. Het is tijd voor de volgende stap, die er al een tijdje zat aan te komen. Koen: “Mijn bedoeling was om twee jaar in het IDM te rijden en daarna terug naar het WK te gaan op een Supersport 600. Maar het loopt nu helemaal anders want door problemen met een grote sponsor krijg ik het financieel niet rond. De kans om naar het WK te gaan in nu wel heel klein geworden. Daarnaast speelt mijn leeftijd (28 jaar, red.) een grote rol, want ik moet ook realistisch zijn en nadenken over mijn toekomst. Daarnaast is 15 jaar lang dag en nacht op zoek naar sponsoren om het budget rond te krijgen ook best zwaar. Enkele sponsoren zijn er al vanaf het eerste uur bij, door hen heb ik uiteindelijk mijn droom om in het WK te rijden kunnen verwezenlijken.”

Aragón 

In zijn carrière rijgt Koen de overwinningen aaneen, maar zijn meest bijzondere zal die in Aragón, Spanje zijn. In 2018 staat hij na jaren ‘vechten’ eindelijk aan de start van zijn eerste WK-race in de World Supersport 300 klasse. “Ik kwam van heel ver. Er werd midden 2015 een lichte vorm van epilepsie bij mij geconstateerd waardoor ik een heel jaar niet mocht racen. Daarbij kwam ook nog dat in de WK-reglementen staat dat je dan nooit meer aan een race mag deelnemen. Mijn wereld stortte helemaal in.”

De Somerenaar vecht zich letterlijk en figuurlijk terug en op 15 april 2018 doet hij het onmogelijke. Hij wint een WK-wedstrijd. De daaropvolgende seizoenen (2018 tot 2021) blijft hij actief in het Supersport 300 World Championship. Met twee overwinningen, drie tweede plaatsen en in totaal 27 top tien-klasseringen kan hij terugkijken op een mooi avontuur.

Toch zit zijn carrière er nu dus op. “Het contact met diegenen die in mij geloven en steunen is altijd heel fijn geweest en dat ga ik missen. Het begeleiden van talentjes en mijn ervaring met hen delen geeft nu veel energie en dat wil ik blijven doen. Momenteel zoek ik naar de juiste balans tussen een combinatie van begeleiden van jeugd en mijn werk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant