Pater Jan Zwirs tijdens zijn allerlaatste dienst in de Koepelkerk in Lierop. (Foto: Peter Maas)
Pater Jan Zwirs tijdens zijn allerlaatste dienst in de Koepelkerk in Lierop. (Foto: Peter Maas)

Laatste dienst voor pater Jan Zwirs

vr 7 jan 2022, 08:00 Algemeen

LIEROP - Het zit erop. Pater Jan Zwirs gaf afgelopen zondag zijn allerlaatste dienst in de Koepelkerk in Lierop. Zwirs neemt na 21 jaar afscheid van zijn geliefde Lierop.

Door de beperkingen vanwege de pandemie konden afgelopen zondag slechts een beperkt aantal mensen en een selectie van het koor A Capella de kerkdienst in de Koepelkerk meemaken. Gelukkig had men een livestreamverbinding opgezet waardoor velen ook op deze manier de laatste dienst van de pater in Lierop konden beleven. Honderden kijkers maakten daar gebruik van. Jan zal Lierop verlaten om te gaan wonen in het missiehuis in Teteringen, dichtbij Breda. Waar naast enkele van zijn medebroeders ook de paters van Deurne en de paters van Asten wonen. “Ik verhuis omdat de jaren gaan tellen, dat is het. Ik word een beetje moe en zo lijkt Teteringen het eindpunt te worden van mijn zwerftocht over de wereld. Het is een lange tocht geworden. Vanuit Langeraar, via Kaatsheuvel, Nieuwkerk en Oudenbosch naar Borneo en vervolgens naar Lierop en nu naar Teteringen”, laat Jan zondag in zijn toespraak weten. 

In de dienst werd Jan eervol toegesproken, onder andere door Gerrit Sanders, namens de Lieropse parochie. “Ruim twintig jaar hebben wij mogen meemaken hoe Jan de inspirator is geweest om van de toenmalige parochie iets groters en levendigers te maken dan alleen maar zondagse kerkbezoeken. Pastor Jan, namens alle Lieropse mensen bedankt voor alles wat je voor ons hebt betekent. We zullen je missen en zeker het ‘môpke’ van de pastoor aan het einde van de mis.” 

De geliefde pater/pastoor nam aan het einde van de dienst nog eenmaal het woord: “Ik wil jullie allemaal hartelijk danken voor de fijne viering. A Capella, m’n misdienaars, de lector, de koster, mensen die de kerk versierd hebben, allemaal hartelijk dank, maar vooral dank voor alle vriendschap die ik hier heb mogen ervaren. Een paar dagen geleden was ik op Henricushof. Ze zeiden hetzelfde, de ene bewoner zei pastoor, de ander Jan en weer een ander mijnheer pastoor, ‘we zullen je missen’. Een paar dagen later was ik op de basisschool waar ik een boek met tekeningen van de kinderen kreeg en daar stonden in veel tekeningen dezelfde woorden: ‘we zullen je missen’ en ik kan iedere keer oprecht antwoorden: “Ik zal jullie missen, want het was goed hier te zijn, dank daarvoor”. Later in het jaar, als er hopelijk minder beperkingen zijn door het coronavirus, zal Lierop écht afscheid van Jan nemen. Dit zal gebeuren in de pastorietuin.

Uit de krant