Muziekvereniging Somerens Lust kan tijdens de muzikale rondwandelingen weer rekenen op ruim voldoende slagwerk.
Muziekvereniging Somerens Lust kan tijdens de muzikale rondwandelingen weer rekenen op ruim voldoende slagwerk.

Somerens Lust weer volop voorzien van marsritme

Algemeen 647 keer gelezen

SOMEREN - Muziekvereniging Somerens Lust kan tijdens de muzikale rondwandelingen weer rekenen op ruim voldoende slagwerk, dankzij het recent opgerichte initiatief de ‘Auw Vellen’. Dit liet de vereniging afgelopen Koningsdag zien. Ook zondag gaat de vereniging weer op pad.

Tijdens muzikale rondwandelingen, waarbij het orkest op straat marcheert en daarbij muziekstukken speelt, loopt traditiegetrouw het tamboerskorps voorop. Deze slagwerkers voorzien de vereniging van het marsritme en spelen afwisselend met het orkest diverse marsen. De slagwerkgroep van Muziekvereniging Somerens Lust kent een rijke historie, maar is in de loop der jaren wel wat uitgedund geraakt. Om op straat toch goed voor de dag te kunnen komen, is de vereniging op zoek gegaan naar een alternatieve invulling van het tamboerkorps. Slagwerker Jannick Smits overlegde met oud-leden, en kwam tot de conclusie dat velen van hen bereid waren om de slagwerkgroep van MSL te ondersteunen op straat. Zo is de groep ‘Auw Vellen’ ontstaan: enthousiaste oud-slagwerkleden van MSL, die nu opnieuw lid zijn geworden van de vereniging met als doel het tamboerkorps aan te vullen tijdens de marsen en serenades op straat. De groep repeteert eens in de maand onder leiding van Jo Wijnen. Het is een gezellige club enthousiaste slagwerkers, die op deze manier blijven musiceren, betrokken blijven bij de vereniging en die ook de gezelligheid ná de repetitie niet schuwen. Slagwerkers uit Someren en omgeving die graag aan zouden willen sluiten, zijn welkom om zich aan te melden via secretariaat@somerenslust.nl.

Succesvolle aubade

Het eerste openbare optreden van de ‘Auw Vellen’, was met de sfeervolle aubade op Koningsdag. Trots marcheerde de muziekvereniging met het royale tamboerskorps door het dorp naar het bordes van het gemeentehuis. Daar werden de Koning en de gedecoreerden toegespeeld met onder andere het “Wilhelmus” en een “Lang zullen ze leven”, waarna het orkest al musicerend de rondwandeling door het dorp vervolgde. De Auw Vellen sloten naadloos aan op de slagwerkers van het orkest en hielden iedereen met hun feilloze ritmes strak in de pas. Het bleek een samenwerking waar iedereen enthousiast van wordt en die smaakt naar meer.

Dauwtrappen

De volgende gelegenheid waarbij het harmonieorkest met het tamboerskorps inclusief “Auw Vellen” de straten van Someren gaat vullen met haar mooie klanken, is het traditionele dauwtrappen op de eerste zondag van mei. Een traditie die voor de vereniging heel waardevol is, maar waar een buitenstaander wellicht toch even de wenkbrauwen bij optrekt. De muzikale optocht start namelijk al om 06.00 uur in de ochtend. De muzikanten moeten dus vroeg uit de veren, en de kans is groot dat er wat Somerenaren op de vroege zondagochtend gewekt zullen worden door de klanken van de voorbij marcherende vereniging. Waarom is deze traditie dan toch zo waardevol dat de muzikanten elk jaar weer enthousiast hun wekker zetten om kou en dauw te trotseren? Wellicht komt dat door de eeuwenoude geschiedenis.

Het dauwtrappen zelf dateert al vanuit de middeleeuwen, de muzikanten van Somerens Lust zetten al zeker 125 jaar elk jaar de wekker om te gaan dauwtrappen. Over de oorspronkelijke redenen hiervoor doen verschillende verhalen de rondte, bijvoorbeeld omdat men destijds geloofde dat het (op de blote voeten) marcheren door het met dauw bedekt gras een helende werking zou hebben, of om de gemeenschap te wekken voor de kerkmis en om hen al musicerend naar de kerk te begeleiden. En denkt u dat het dauwtrappen nu vroeg begint? Destijds begon de processie al om 04.00 uur ‘s ochtends  De muzikanten moesten namelijk op tijd terug zijn voor een bijzondere kerkmis en daarna was er vaak een borrel of feest. Tegenwoordig start het dauwtrappen wat later, maar nog vroeg genoeg om daadwerkelijk dauw te kunnen trappen. De vereniging trekt namelijk niet alleen door de straten, maar regelmatig ook door de velden rondom Someren, waar verder niets klinkt dan de vroege vogels en waar de klanken weids kunnen galmen. De organisatie van de tocht is in handen van de Vriendenclub. Deze trouwe supportersvereniging stippelt niet alleen de (geheime) route uit, maar zorgt ook voor een natje en droogje onderweg. Supporters zijn welkom om mee te lopen, en voor het korps en de meelopers is er niet alleen een koffiestop geregeld, maar ook een speciale kerkmis ter gelegenheid van het dauwtrappen en op het eind van de route een heerlijk ontbijt bij Hotel Centraal.

Tijdens de tocht wordt het verenigingsgevoel nog hechter, misschien is dat wel het geheim van het dauwtrappen. Samen op pad in de vroege ochtend, de vrienden en supporters die aansluiten, het is een hele gezellige ervaring. De ochtend staat niet alleen bol van historie en traditie, maar brengt vooral ook heel veel gezelligheid en verbroedering tussen korps en supporters met zich mee. Hebt u ook zin in een mooie ochtendwandeling, een muzikale tocht of een gezellige ochtend samenzijn? Sluit gerust aan in de processie aanstaande zondagochtend! De start en het eindpunt zijn bij Hotel Centraal, de rest van de route blijft nog even geheim. Hoort u de stoet voorbij komen, zwaai dan even en moedig vooral ook de “Auw Vellen” aan die vol enthousiasme voorop marcheren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant