De beslissende move van Joanne op haar tegenstander. De Lieropse wint de wedstrijd op ippon. (Foto:Gabriela Sabau) Gabriela Sabau

Joanne van Lieshout maakt spectaculaire entree op Grand Prix

Sport 684 keer gelezen

ALMADA/LIEROP - De 19-jarige judoka Joanne van Lieshout blijft verbazen. Bij haar debuut op de Grand Prix in het Portugese Almada pakte de Lieropse direct goud.

De wereldkampioene bij de junioren maakte ook dit weekend weer veel indruk op iedereen. De pas 19-jarige judoka won zaterdag bij haar debuut de finale in de categorie tot 63 kilogram van de Kroatische Iva Oberan op ippon. Het Lieropse talent had daar slechts 100 seconden voor nodig. Joanne anticipeerde in een milliseconde met een ko uchi gari met haar rechterarm die Oberan op de grond bracht, waarna ze het goud omgehangen kreeg. Het grote talent won in haar eerste partij van de Portugese Wilsa Gomez met twee waza-ari scores. In de kwartfinale was ze vervolgens op waza-ari te sterk voor de Kroatische Katarina Kristo. Ook in de halve finale maakte de Lieropse indruk tegen de bijna tien jaar oudere Spaanse Cristina Cabana Perez. Bij een 1-1 stand in waza-ari’s werd Cabana Perez bestraft met een hansoku-make voor het met het hoofd in de mat duiken.

Records
Het 19-jarige talent behoort nu tot de top 25 jongste vrouwelijke winnaars ooit van een Grand Prix. De junior wereldkampioen lijkt het tempo bij de senioren meteen goed op te pakken en won eerder al de Europese U23-titel in 2020. Ook in 2019 was ze een veelbelovende vechter toen ze het European Youth Olympic Festival won. Afgelopen jaar werd zij in het Italiaanse Olbia nog wereldkampioen. Een medaillereeks die geen einde lijkt te kennen. Ook op de Nederlandse kampioenschappen won Joanne sinds haar 15e titels in alle leeftijdscategorieën. Dat Joanne het niet van een vreemde heeft blijkt wel uit het feit dat haar ouders waren allebei judoka waren op hoog niveau. Zo heeft haar moeder, Claudia Moors, zelfs internationaal flink wat potten kunnen breken. “De mentale gezondheid van Joanne van Lieshout is verbazingwekkend en is dan ook een grote aanwinst voor het Nederlandse team die naast Sanne Vermeer en Geke van den Berg als rivalen uitkomen voor een Olympische plek”, aldus de judobond.

Het is in Portugal in ieder geval duidelijk geworden dat het Lieropse talent haar stempel heeft gedrukt voor een toekomstig olympisch avontuur.