Goed nieuws voor Stichting Vogelasiel Someren. De provincie stelt jaarlijks een bedrag beschikbaar.
Goed nieuws voor Stichting Vogelasiel Someren. De provincie stelt jaarlijks een bedrag beschikbaar.

Financiële hulp voor Stichting Fauna Opvang Brabant

Algemeen 425 keer gelezen

SOMEREN - De provincie Noord-Brabant heeft afgelopen week een bedrag van 71.340 euro per jaar beschikbaar gesteld voor de jaren 2021 en 2022 voor de opvang van inheemse wilde dieren. Dit betekent ook goed nieuws voor Stichting Vogelasiel Someren.

Veel dieren komen in centra terecht door interactie met mensen, bijvoorbeeld door aanrijdingen. Echter zijn er steeds meer gewonde dieren die in een opvangcentrum terechtkomen, dus hulp vanuit de provincie was geen overbodige luxe, want de opvang is niet goedkoop. In november vorig jaar werd de Partij voor de Dieren-motie ‘Provinciale verantwoordelijkheid voor opvang van inheemse dieren’ aangenomen. Volgens de partij zijn de provincies verantwoordelijk voor de natuur en de dieren die er leven, en moeten zij om die reden zorgen dat er een goede basis is voor de opvang van gewonde en zieke dieren. 

Eerste stap gezet
Fractievoorzitter Marco van der Wel van de Partij voor de Dieren is voorzichtig blij met het besluit van Gedeputeerde Staten: “Brabant is een goed voorbeeld van hoe we die zorgplicht voor dieren moeten inkleden. De provincie Brabant heeft als enige een Stichting Fauna Opvang Brabant waarin alle opvangcentra van Brabant zijn vertegenwoordigd. Dat is de laatste jaren heel efficiënt gebleken want de opvang van inheemse dieren is nu goed georganiseerd in Brabant.

Wel moet er een financiële basis zijn en wij vinden dat die van de provincie moet komen. Vergelijk het met de honden- en kattenopvang die steun krijgt van de gemeente. De eerste stap is nu gezet en hopelijk kunnen de dieren ook ná 2023 op de provincie Brabant blijven rekenen.” Van der Wel wil toewerken naar een landelijke regeling waar zowel het rijk als provincies structureel financiële verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van inheemse dieren. Hij ziet het liefst dat elke provincie een stichting faunaopvang krijgt waarin per provincie alle opvangcentra zijn vertegenwoordigd. “Voordeel is ook dat die dan verantwoording afleggen aan de provincies over de opvang, en dat dat de kwaliteit van de opvang ten goede komt”, aldus de fractievoorzitter. In 2012 heeft Van der Wel met succes een initiatiefvoorstel voor opvang van inheemse dieren ingediend. Het initiatiefvoorstel leidde toen onder andere tot een eenmalige stimuleringssubsidie van 750.000 euro voor drie jaar waarmee onder andere een nieuw opvangcentrum in Someren werd gebouwd en ook subsidie aan dierenambulances werd gegeven. Deze regeling was toentertijd uniek in Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant