Directeur Jan van Dijk van Rabobank Peelland Zuid.

'We zijn maximaal met onze klanten bezig'

donderdag 19 april 2018 - 09:41|Willie Thijssen

REGIO - Het gaat goed met de Rabobank. De nettowinst van Rabobank Peelland Zuid steeg in 2017 naar 19,2 miljoen euro. Dat is 4,8 miljoen euro meer dan in 2016. De verbetering is met name toe te schrijven aan de lagere kosten. Het balanstotaal van de bank bedraagt 2,4 miljard euro.

'Misschien dat we tegenwoordig juist scherper aan de wind zeilen als het gaat om het verstrekken van leningen'

De Rabobank publiceerde vorige maand haar jaarverslag over 2017. De bank legt hierin maatschappelijke en financiële verantwoording af. In februari werden de jaarcijfers al bekendgemaakt. En die waren positief. Directeur Jan van Dijk van Rabobank Peelland Zuid is dan ook zeer tevreden met de resultaten en de ingeslagen weg van de bank.
Van Dijk werd medio 2016 directeur. De bank zat toen al middenin een aantal transities. De klant staat weer centraal. "We zijn maximaal met onze klanten bezig. We willen blije klanten", vertelt de directeur. Dat wil overigens niet zeggen Rabobank Peelland Zuid alle wensen van de klant inwilligt. Een helder nee, kan volgens Van Dijk soms ook een goed antwoord zijn. "Misschien dat we tegenwoordig juist scherper aan de wind zeilen als het gaat om het verstrekken van leningen. De investering moet rendement geven. Anders doen we het niet."
De winststijging van de bank in 2017 heeft vooral te maken met lagere kosten binnen de eigen organisatie. Het aantal fte's is in enkele jaren nagenoeg gehalveerd van 250 naar nu 137. Van Dijk: "Dat moet ik wel nuanceren. Een groot deel van ons werk is verplaatst naar andere locaties. Bij het klantcontactcentrum is bijvoorbeeld 50 fte ondergebracht. Maar er zijn inderdaad ook fte's weggevallen, door anders en efficiënter te werken."

'We willen onze klanten dichtbij faciliteren en de kosten zo laag mogelijk houden'

Verhuur kantoorruimte
Door de afname van het personeel, zijn in het hoofdkantoor aan de Poort in Deurne ruimtes leeg. "We hebben de afgelopen periode een kleine verbouwing gepleegd. Fase 1 en fase 2 van ons gebouw in Deurne staan nu leeg. Deze zijn te huur. We zijn in overleg met vijf serieuze kandidaten. Ik verwacht dat we over ongeveer een maand hier meer nieuws over hebben."
De Rabobank in Someren verhuist medio juni naar het voormalige winkelpand van Vögele aan de Verdonckstraat, waar de bank gaat ‘samenwonen’ met Trainingscentrum Teun & Paul. Van Dijk: "Beide organisaties zetten zich in om de inwoners van Someren vitaler te maken. Het trainingscentrum doet dat op het gebied van training, voeding en ontspanning. Rabobank zet vooral in op financiële gezondheid." De twee bedrijven gaan het gebouw met elkaar delen. "Dan hebben we het over een heel ander kostenniveau. We willen onze klanten dichtbij faciliteren en de kosten zo laag mogelijk houden." Het kantoor in Asten blijft vooralsnog. Maar Van Dijk sluit niet uit dat in Asten eenzelfde beweging wordt gemaakt. "Maar we gaan eerst Someren testen."

Klantfocus
Bankgebouwen gaan dicht of worden kleiner en kleiner. Ook zijn met name in de kleine kernen pinautomaten verdwenen. Volgens Van Dijk vooral door de vele plofkraken waardoor veiligheidseisen strenger worden. Desondanks timmert de Rabobank flink aan de weg als het gaat om de 'klantfocus'. Dit uit zich bijvoorbeeld ook in de verruiming van openingstijden van de bankgebouwen in Deurne, Someren en Mierlo. En als het gaat om afspraken, telefonische advisering en e-mail en chatsessies wordt de klant ook buiten kantooruren bediend. Van Dijk: "Dat wordt door onze klanten erg op prijs gesteld. Over die verruiming heeft het personeel overigens geen enkele keer gepiept. Dat is kenmerkend voor de werkmoraal in deze regio."

1 miljard geïnvesteerd

Er wordt flink geïnvesteerd in 'de Peel', zo blijkt uit de cijfers van Rabobank Peelland Zuid. In de zakelijke markt werden afgelopen jaar 148 miljoen euro aan nieuwe financieringen verstrekt in Deurne, Asten, Someren en Mierlo. Aan particuliere klanten zijn 140 miljoen aan woninghypotheken verstrekt. Een snelle inschatting leert dat er in 2017 door ondernemers en particulieren samen ongeveer 1 miljard is geïnvesteerd in onze regio. Dan gaat het om eigen vermogen en vreemd vermogen.
In 2017 zijn de aan de bank toevertrouwde spaarmiddelen en liquiditeiten gestegen tot bijna 2.000 miljoen euro. Deze spaargelden worden volledig gebruikt in de regio voor particulieren en voor zakelijke investeringen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Advertorial - Met PC42 zit computerend Someren gebakken SOMEREN – Voordelig, op maat én dichtbij. Met de komst van PC42 hoeft de particulier niet ver van huis voor computers, tablets, laptops en soortgelijke producten. Komende zaterdag opent Henk... 16 augustus 2018 - 18:00
Action in Someren breidt uit SOMEREN – Winkelketen Action blijft in de Postelstraat. Lange tijd leek de Action te verdwijnen uit het centrum van Someren. De Nederlandse keten wilde graag verhuizen naar de Kerkstraat net... 31 juli 2018 - 10:16
Advertorial - Café De Ontmoeting bestaat 1 jaar LIEROP - Het dorp voorzien van een bruisende horecagelegenheid, Patrick Breedveld zag zichzelf voor een flinke uitdaging. Maar intussen draait zijn Café De Ontmoeting in Lierop als een tierelier, en... 4 mei 2018 - 15:35
Advertorial - Gisteren & Vandaag stelt zich voor ASTEN - De aanhanger kan uit de schuur. Gisteren & Vandaag houdt dit paasweekend namelijk een magazijnuitverkoop, met topmeubels tegen bodemprijzen. Graag willen wij van Gisteren & Vandaag onszelf even... 30 maart 2018 - 11:31
Innovatiehuis de Peel van start PEELREGIO - Na een lange periode van voorbereiding is maandag 22 januari Innovatiehuis de Peel officieel van start gegaan. "Een historische stap voor de regio", vertelde de Helmondse burgemeester Blanksma... 25 januari 2018 - 10:44
Advertorial - 45 jaar Herberghe de Coeckepanne LIEROP - Herberghe de Coeckepanne is wereldberoemd in Lierop en omstreken. Onweerstaanbaar voor eenieder die zich erdoor laat verleiden. Befaamd bij de échte liefhebbers. Maar vooral, de beste in hun... 14 december 2017 - 12:06