Directeur Jan van Dijk van Rabobank Peelland Zuid.

'We zijn maximaal met onze klanten bezig'

donderdag 19 april 2018 - 09:41|Willie Thijssen

REGIO - Het gaat goed met de Rabobank. De nettowinst van Rabobank Peelland Zuid steeg in 2017 naar 19,2 miljoen euro. Dat is 4,8 miljoen euro meer dan in 2016. De verbetering is met name toe te schrijven aan de lagere kosten. Het balanstotaal van de bank bedraagt 2,4 miljard euro.

'Misschien dat we tegenwoordig juist scherper aan de wind zeilen als het gaat om het verstrekken van leningen'

De Rabobank publiceerde vorige maand haar jaarverslag over 2017. De bank legt hierin maatschappelijke en financiële verantwoording af. In februari werden de jaarcijfers al bekendgemaakt. En die waren positief. Directeur Jan van Dijk van Rabobank Peelland Zuid is dan ook zeer tevreden met de resultaten en de ingeslagen weg van de bank.
Van Dijk werd medio 2016 directeur. De bank zat toen al middenin een aantal transities. De klant staat weer centraal. "We zijn maximaal met onze klanten bezig. We willen blije klanten", vertelt de directeur. Dat wil overigens niet zeggen Rabobank Peelland Zuid alle wensen van de klant inwilligt. Een helder nee, kan volgens Van Dijk soms ook een goed antwoord zijn. "Misschien dat we tegenwoordig juist scherper aan de wind zeilen als het gaat om het verstrekken van leningen. De investering moet rendement geven. Anders doen we het niet."
De winststijging van de bank in 2017 heeft vooral te maken met lagere kosten binnen de eigen organisatie. Het aantal fte's is in enkele jaren nagenoeg gehalveerd van 250 naar nu 137. Van Dijk: "Dat moet ik wel nuanceren. Een groot deel van ons werk is verplaatst naar andere locaties. Bij het klantcontactcentrum is bijvoorbeeld 50 fte ondergebracht. Maar er zijn inderdaad ook fte's weggevallen, door anders en efficiënter te werken."

'We willen onze klanten dichtbij faciliteren en de kosten zo laag mogelijk houden'

Verhuur kantoorruimte
Door de afname van het personeel, zijn in het hoofdkantoor aan de Poort in Deurne ruimtes leeg. "We hebben de afgelopen periode een kleine verbouwing gepleegd. Fase 1 en fase 2 van ons gebouw in Deurne staan nu leeg. Deze zijn te huur. We zijn in overleg met vijf serieuze kandidaten. Ik verwacht dat we over ongeveer een maand hier meer nieuws over hebben."
De Rabobank in Someren verhuist medio juni naar het voormalige winkelpand van Vögele aan de Verdonckstraat, waar de bank gaat ‘samenwonen’ met Trainingscentrum Teun & Paul. Van Dijk: "Beide organisaties zetten zich in om de inwoners van Someren vitaler te maken. Het trainingscentrum doet dat op het gebied van training, voeding en ontspanning. Rabobank zet vooral in op financiële gezondheid." De twee bedrijven gaan het gebouw met elkaar delen. "Dan hebben we het over een heel ander kostenniveau. We willen onze klanten dichtbij faciliteren en de kosten zo laag mogelijk houden." Het kantoor in Asten blijft vooralsnog. Maar Van Dijk sluit niet uit dat in Asten eenzelfde beweging wordt gemaakt. "Maar we gaan eerst Someren testen."

Klantfocus
Bankgebouwen gaan dicht of worden kleiner en kleiner. Ook zijn met name in de kleine kernen pinautomaten verdwenen. Volgens Van Dijk vooral door de vele plofkraken waardoor veiligheidseisen strenger worden. Desondanks timmert de Rabobank flink aan de weg als het gaat om de 'klantfocus'. Dit uit zich bijvoorbeeld ook in de verruiming van openingstijden van de bankgebouwen in Deurne, Someren en Mierlo. En als het gaat om afspraken, telefonische advisering en e-mail en chatsessies wordt de klant ook buiten kantooruren bediend. Van Dijk: "Dat wordt door onze klanten erg op prijs gesteld. Over die verruiming heeft het personeel overigens geen enkele keer gepiept. Dat is kenmerkend voor de werkmoraal in deze regio."

1 miljard geïnvesteerd

Er wordt flink geïnvesteerd in 'de Peel', zo blijkt uit de cijfers van Rabobank Peelland Zuid. In de zakelijke markt werden afgelopen jaar 148 miljoen euro aan nieuwe financieringen verstrekt in Deurne, Asten, Someren en Mierlo. Aan particuliere klanten zijn 140 miljoen aan woninghypotheken verstrekt. Een snelle inschatting leert dat er in 2017 door ondernemers en particulieren samen ongeveer 1 miljard is geïnvesteerd in onze regio. Dan gaat het om eigen vermogen en vreemd vermogen.
In 2017 zijn de aan de bank toevertrouwde spaarmiddelen en liquiditeiten gestegen tot bijna 2.000 miljoen euro. Deze spaargelden worden volledig gebruikt in de regio voor particulieren en voor zakelijke investeringen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Advertorial - Drie redenen om snel te overnachten in Zuid-Limburg Als je binnenkort van plan bent om een weekend of weekje weg te gaan, dan moet je zeker eens kijken naar de mogelijkheden voor een overnachting in Zuid-Limburg. Dit unieke... 17 juni 2019 - 14:15
Geen kranten rondom Kerkendijk SOMEREN-HEIDE - Uitgeverij Das Publishers zoekt met spoed bezorgers voor 't Contact in Someren-Heide. Er wordt al enkele weken niet goed bezorgd op de Kerkendijk en omstreken. Dit vanwege het... 29 mei 2019 - 20:56
Bezorgers gezocht! SOMEREN-HEIDE - Uitgeverij Das Publishers zoekt met spoed bezorgers voor 't Contact in Someren-Heide. Er wordt specifiek gezocht naar bezorgers voor onder andere de Kerkendijk, Kuilerstraat en Zonneweg. Iedereen vanaf... 10 mei 2019 - 10:03
Advertorial - Beveilig je motor tegen diefstal met deze handige tips Een motor is een kostbaar bezit, waardoor je zeker wilt zijn dat je deze goed hebt beveiligd. In dit artikel lees je handige tips om je motor beter tegen diefstal... 10 april 2019 - 11:34
- Advertorial - Testbeeld Rutte of..? De carnaval ligt achter ons. De komende twee weken verandert uw televisie, tablet of telefoon langzaam in een testbeeld vol politieke partijen. Daar ben ik overigens mede schuldig aan. Maar... 7 maart 2019 - 10:58
-Advertorial- Wijnbar GIJS officieel geopend SOMEREN – De gemeente Someren is vanaf zaterdag een hippe horecagelegenheid rijker. Gerwin Mulder opende op zaterdag 23 februari zijn eigen wijnbar. “Onze ziel en zaligheid zit hierin.” De wijnbar... 24 februari 2019 - 19:11