Een beeld wat De Speledonckers weer snel hopen te zien, een volle tribune in het natuurtheater.

Al een jaar is het stil in De Donck

vrijdag 30 oktober 2020 - 11:28|Jordy van de Brug

SOMEREN – Het is zondag 15 september 2019. De laatste zinnen worden uitgesproken in de voorstelling ‘De Storm’. Niemand kan dan nog vermoeden dat die dag voorlopig de laatste blijkt dat De Speledonckers hun kunsten kunnen vertonen in het natuurtheater. 

Het natuurtheater ligt er al maanden verlaten bij. Er wordt hier en daar wel geklust, maar een voorstelling voorbereiden en spelen zit er niet in. Voor toneelvereniging De Speledonckers is het een bijzonder jaar. Vlak voordat dit jaar de jeugdvoorstelling in première zou gaan ging het land op slot. “We waren er helemaal klaar voor. Veel uitvoeringen waren ook al uitverkocht, maar toen moesten wij, uiteraard volkomen logisch, de stekker eruit trekken. Dat deed toch wel even pijn”, aldus bestuurslid Kirsten Jansen.

In de zomer leek het er iets rooskleuriger uit te zien voor de volwassenenvoorstelling. Kirsten: “We mochten weer repeteren en hebben dat toen ook flink gedaan, alles netjes binnen de richtlijnen van het RIVM natuurlijk. We hielden qua voorstelling rekening met veel scenario’s, maar we hoopten zo erg dat we toch op 1,5 meter mensen mochten ontvangen in het theater.”

De hoop is echter gauw vervlogen als blijkt dat het kabinet in september weer strengere maatregelen aankondigt. “Het was opnieuw een bittere pil, vooral omdat je zo graag ‘gewoon’ weer wilt optreden, en vooral mensen wil zien in dit prachtige theater, dat verdient het”, zegt Kirsten.

‘Dit kan niet nog een jaar zo doorgaan’

Geschiedenis
De geschiedenis van natuurtheater De Donck begint in 1951 bij de viering van 650 jaar stadsrechten in Someren. In dat kader wordt het natuurtheater opgericht, al bestaat het dan nog slechts uit een open grasveld met strobalen als tribune. Vanaf de hoofdweg aan de Vaarselstraat leidt een zandpad naar ‘Donckstad’, de plek waar vanaf dat moment vele activiteiten plaatsvinden. Het theater is genoemd naar kasteel De Donck wat ooit in de directe omgeving heeft gestaan.

In 1952 wordt de Stichting Culturele Dagen opgericht dat het ‘theater’ voor één gulden in pacht krijgt van de gemeente Someren. Deze laatste wordt de grote financier en zorgt dat het theater elke zomer gebruikt kan worden voor diverse culturele manifestaties, waaronder het jaarlijks openluchtspel. De strobalen worden vervangen door eerst houten en later stalen tribunes die in de zomer worden geplaatst en na afloop van het theaterseizoen weer worden afgebroken.

Rond 1960 krijgt het theater zijn huidige vorm met een permanente tribune, waarop plaats is voor circa 750 mensen. Er komt een nieuwe toegangsweg vanaf de Lieropsedijk en een grote parkeerplaats.

Toekomst 
In 1967 is het ook een tijd stil in de Donck. Door gebrek aan vrijwilligers en spelers worden er geen eigen producties meer gemaakt en voor de ingehuurde voorstellingen is nauwelijks publieke belangstelling. Totdat in 1972 een groep enthousiastelingen bij elkaar komt en het theater nieuw leven inblaast met de oprichting van toneelvereniging De Speledonckers.

Van de Stichting Culturele Dagen krijgt de vereniging de vrijheid om het theater namens haar te exploiteren en doet dit tot op de dag van vandaag nog steeds. In 2022 bestaat de vereniging een halve eeuw, tijd voor feest zou je zeggen. Kirsten: “Daar gaan wij wel voor, maar nog een jaar zonder voorstellingen en dan wordt het heel moeilijk voor ons als vereniging. Dit kan niet nog een jaar zo doorgaan.” 

Klussen
Zoals eerder benoemd zijn enkele vrijwilligers wel flink bezig geweest met klussen. Zo is er op het terrein bij het natuurtheater een heuse nieuwe loods uit de grond gestampt. Ook is er werk gemaakt van de grote boom op het speelveld. Deze boom kon niet langer blijven staan vanwege de gezondheid en ging daarom om.

Verder blijft de vereniging het terrein zoveel mogelijk onderhouden, maar het belangrijkste is volgens Kirsten de binding houden met de leden. “Je merkt zo hier en daar dat er leden zijn die het niet repeteren en optreden wel prima vinden. Dus je wilt voorkomen dat die snel weg zijn. Dat kan alleen door met hen in contact te blijven en de eerste dag dat er weer iets meer mogelijk is direct proberen samen iets te doen”, zegt Kirsten.

Voorlopig zetten De Speledonckers in op hun jeugdvoorstelling in 2021. “Het is een gok, maar die willen wij graag nemen. Hopelijk tot volgend jaar in De Donck!”

Gerelateerde nieuwsberichten

‘Het wordt een spectaculaire kerstshow’ SOMEREN – Nog een paar nachtjes slapen en dan gaat het weer los in theater De Ruchte in Someren. Zaterdag 12 december staat namelijk de tweede editie van de Goede... 3 december 2020 - 11:19
Geen Sinterklaasintocht, wel alternatief SOMEREN - De goedheiligman kan dit jaar vanwege de wereldwijde coronapandemie niet aankomen zoals hij gewend is. Daarom heeft het jeugdcomité Someren iets voor Sinterklaas bedacht. Kijk op zondag 15... 11 november 2020 - 16:26
Speledonckers huldigen jubilaris aan de deur SOMEREN - Toneelvereniging De Speledonckers uit Someren hebben afgelopen dinsdag Ton Sparidans in het zonnetje gezet. Sparidans werd aan zijn eigen voordeur gehuldigd voor zijn 25-jarig lidmaatschap bij de vereniging... 10 november 2020 - 11:27
Eindejaarsactie Handbal Someren in ander jasje SOMEREN - De eindejaarsactie van handbalvereniging Handbal Someren gaat door, zij het op een andere manier dan normaal. Dit alles vanwege de coronacrisis. Ook dit jaar kan men bij de... 5 november 2020 - 15:48
Eindejaarsactie gaat niet door SOMEREN - In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus zal de Eindejaarsactie 2020 dit jaar niet doorgaan. Het was een zeer lastig besluit voor de de Ondernemersvereniging Someren. 'De... 30 oktober 2020 - 11:37
Prachtparenmiddag afgelast SOMEREN - Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen en het oplopende aantal besmettingen heeft de organisatie van de Prachtparenmiddag, in overleg met de gemeente Someren, besloten de speciale middag niet door te... 28 oktober 2020 - 09:28