Het bestuur uit 1957 met v.l.n.r. Kapelaan Smits, Jac vd Laar, Marinus van Kol, Tonny Schmitz, Adriaan Venmans, Piet Aarts, Piet Driessen en Toon Bakermans.

Crescendo door de jaren heen

vrijdag 16 oktober 2020 - 11:18|

SOMEREN - Dit jaar bestaat toneelvereniging Crescendo uit Someren 75 jaar. Een groots moment wat de vereniging wilde vieren met een mooie jubileummusical. Helaas weten wij inmiddels allemaal waarom dit niet door kan gaan. Het coronavirus zorgt er zelfs voor dat Crescendo helemaal geen opvoering kan doen dit jaar. Een hard gelach voor de jarige vereniging. 

Crescendo wordt op 16 oktober 1945 officieel opgericht in café Thijs Janssen in Someren. Dit is een paar maanden na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Nederland is aan ontspanning toe. In Someren, maar ook op vele andere plaatsen, schieten de verenigingen als paddenstoelen uit de grond. Het begint als volgt: In de oorlog moet het St. Jorisgilde uit Someren alle zwaaivaandels en geweren inleveren.

Aan het eind van het oorlogsjaar 1944 wordt duidelijk dat deze niet meer terugkomen. Niemand weet waar ze gebleven zijn. Daarom besluiten de gildebroeders een toneelstuk op te voeren, waarvan de opbrengst gebruikt wordt om nieuwe zwaaivaandels en geweren te kopen.

Het St-Jorisgilde
De repetities worden op vrijdagavond gehouden. Als de eerste uitvoeringsdatum nadert, moet de toneelgroep zich snel laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit gebeurt uiteindelijk op 16 oktober 1945, met oprichters Johan van de Laar, Jac van de Laar, Jan van de Kerkhof, Frans Meeuwis en Antoon van Diepen. De naam Crescendo, met als betekenis ‘steeds hogerop’, wordt bedacht door Marinus Aarts.

In november 1945 wordt, na de nodige repetities, de klucht ‘T Kan Nou Lije’ opgevoerd. Wim Malschaert heeft de regie. Spelers van het eerste uur zijn: Jan van de Kerkhof, Frans Meeuwis, Antoon van Diepen, Marinus Aarts, Wim van de Zanden, Janus Keijsers, Frans Slegers en Albert Thijs. De opbrengst van de drie uitvoeringen is 642 gulden. Dat is in die tijd ontzettend veel geld, een weekloon bedraagt dan ongeveer 10 gulden. 


Hoe het allemaal begon.

Herentoneel
Het toneelstuk slaat erg aan bij de bezoekers, maar ook bij de spelers en medewerkers. Daarom wordt door de oprichters van Crescendo besloten om door te gaan met toneelspelen. In het oprichtingsjaar 1945 bestaat Crescendo uit negen leden. Zeven leden spelen met volle overtuiging de toneelstukken, de twee andere leden staan achter de coulissen of zaten achter de kassa. In de veertiger jaren viert Crescendo hoogtijdagen met alleen ‘herentoneel’. Vrouwen mogen in die jaren namelijk nog niet meespelen, dat wordt verboden door de Rooms Katholieke Kerk.

Eerste bestuur
Tijdens de jaarvergadering in 1951 krijgt Crescendo een volledig bestuur: voorzitter Martien Verhees, secretaris Louis de Jong, penningmeester Jac van de Laar en bestuursleden Piet Aarts en Jan Schmitz. De vereniging groeit in dat jaar uit tot veertien leden. Voor Crescendo is 1952 een bloeiend jaar. Op de jaarvergadering in dat jaar geeft pastoor van den Heuvel eindelijk zijn zegen om gemengd toneel te mogen spelen.

Een jaar later worden de eerste vrouwen, Tonny Schmitz en Truus Deerns, lid van Crescendo. Bijna heel Someren loopt uit als de dames op de planken staan in het stuk ‘En zie wij leven’.


Een fragment uit de voorstelling 'De Verkochte Bruid' uit 1965.

Jubileum
In 1957 werd het 12,5-jarig jubileum gevierd met het toneelstuk ‘De Rebel’. De vereniging telt dan vierentwintig leden. Het 25-jarig jubileum wordt in 1970 gevierd met toneel, zang en cabaret. De revue ‘Een gezellig avondje uit’ wordt ten tonele gebracht, geschreven en geregisseerd door Wim Grosfeld.

In 1985 wordt het 40-jarig jubileum gevierd met de drie eenakters: ‘Er slaapt een man in de kast’, ‘Schat aan de muur’ en ‘De mennekes’. Wim Grosfeld staat dan nog steeds aan het roer. Crescendo heeft diverse clubhuizen gekend. Alweer vele jaren, vanaf 1994, is het vaste clubhuis Café Zaal Brasserie ‘In d”n Herberg’ in Someren.

Droom in vervulling
In 1995 wordt het 50-jarig jubileum van Crescendo gevierd met de voorstelling ‘Ik wil Mjoessof spreken’. Tevens wordt in dat jaar de droom van Ad van Seggelen gerealiseerd: regie jeugdtoneel bij Crescendo. In 1996 wordt naast de volwassen productie de jeugdproductie ‘Ploef de domme boef’ op de planken gezet, een voorstelling speciaal voor kinderen, maar met een knipoog naar volwassenen. Dit is het begin van een reeks prachtige familievoorstellingen.

Het 60-jarig jubileum van Crescendo wordt in 2005 groots gevierd met de onvergetelijke jubileumproductie ‘Oliver!’. Crescendo brengt hiermee een massale happening voor jong en oud tot stand. Tevens wordt in 2005 het jubileumboek uitgegeven met als titel: 60 jaar Crescendo ‘T Kan Nou Lije’. Dit boek komt tot stand op initiatief van Elies van Doorn. Vele leden en oud-leden verlenen hun medewerking aan de realisatie van dit boek, waarin de vereniging terugkijkt op 60 jaar Crescendo.

In het boek vindt men, naast een beknopte geschiedenis en een beschrijving van de gespeelde toneelstukken, vele anekdotes en foto’s over onze vereniging. 


De club die vorig jaar op de planken stond met 'De Klokkenluider van de Notre Dame'.

Bloeiend
Crescendo is op dit moment een bloeiende vereniging met vele leden. “Wij allen, bestuur en leden van Crescendo, hopen het plezier en de goede sfeer van onze toneelvereniging nog lange tijd uit te dragen. Oftewel: ‘Wij hopen dat de club altijd crescendo gaat”’. Als alles weer meezit zal Crescendo in 2021 alsnog hun jubileummusical opvoeren. 

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

De Happy Drivers schrapt ritten SOMEREN-EIND - Motortoerclub De Happy Drivers uit Someren-Eind heeft in verband met de aangescherpte maatregelen de geplande wekelijkse motorritten afgelast. Eerder leken de ritten nog 'coronaproof' door te kunnen gaan,... 21 oktober 2020 - 14:58
Somerens Lust haalt oud ijzer op SOMEREN - Muziekvereniging Somerens Lust uit Someren haalt zaterdag 3 oktober weer oud ijzer op. Al het oud ijzer, aluminium, koper, blik en lood (met enkele uitzonderingen) kan aan de... 2 oktober 2020 - 11:23
Speld van verdiensten voor twee leden Jong Nederland SOMEREN-HEIDE - Tijdens het feestweekend van het 10-jarig bestaan van de Klepper, het clubgebouw van Jong Nederland Someren-Heide, hebben Monique Driessen en Karin Driessen een speld van verdiensten ontvangen voor... 29 september 2020 - 16:12
Somerens Lust richt blik op toekomst SOMEREN - Muziekvereniging Somerens Lust uit Someren hield vorige week woensdag haar algemene ledenvergadering. Een vergadering waarin de blik op de toekomst werd gericht. De vergadering werd eerder dit jaar... 20 september 2020 - 11:30
Guus Berkers nieuwe voorzitter De Kaauw Voetjes LIEROP - Guus Berkers is de nieuwe voorzitter van carnavalsvereniging De Kaauw Voetjes uit Lierop. Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering werd hij als nieuwe voorzitter van de Lieropse vereniging gekozen. Guus... 16 september 2020 - 09:48
Theatergroep Bluv komt toch met voorstelling SOMEREN - Theatergroep Bluv brengt, als een van de weinige amateurtoneelverenigingen in de omgeving, dit jaar toch nog een toneelstuk op de planken. Op vrijdag 11 september speelt de voorstelling... 2 september 2020 - 11:48