Vocal Group Heart and Soul bij elkaar vlak voordat de coronacrisis uitbrak. (Foto: Frans Klaus)

Protocol voor zangkoren en ensembles bekend

zaterdag 1 augustus 2020 - 15:33|Jordy van de Brug

SOMEREN-HEIDE - Ze waren er klaar voor. Vocal Group Heart and Soul uit Someren-Heide stond in maart aan de vooravond van hun nieuwe grote show in theater De Ruchte. Tot het coronavirus alles op zijn kop zette. Inmiddels zijn de leden begin juli weer samengekomen om de afgelopen maanden door te nemen. Al zit zingen er voorlopig nog niet in.

Maandenlang zagen leden elkaar alleen online, of simpelweg gewoon niet. En dat was wennen, de groep repeteerde vlak voor de show namelijk twee keer à drie per week. “Dat waren intensieve maanden, als dat dan ineens wegvalt en je ziet elkaar maanden niet dan voelt dat heel naar”, zegt lid van Heart and Soul Jeanne Koolen. Om toch met elkaar in contact te blijven, worden er door de pr-groep van de vereniging speciale kaartjes en een hart van een kei gemaakt met de boodschap ‘we missen jullie’. “Die hebben we persoonlijk bij iedereen afgegeven, natuurlijk op de gepaste afstand, maar zo konden we toch even een praatje maken met elkaar. Dat werd enorm gewaardeerd”, zegt Jeanne.

Concert
5 april had het moeten gebeuren voor de groep. Na het succes van de theatershow met betrekking tot het 50-jarig jubileum in 2018 wil de club opnieuw knallen in De Ruchte. Met de show ‘Friends of Heart and Soul in concert’, wil de vereniging het publiek weer verbazen. Petra Sleegers maakt het jubileumconcert in 2018 in het publiek mee. Ze is direct verkocht en sluit zich aan bij het koor. “Ik was er helemaal klaar voor, je leeft er namelijk helemaal naartoe. Een grote show in De Ruchte, ja daar keek ik enorm naar uit. Toen het werd afgelast heb ik wel even flink gescholden, zelfs al was het natuurlijk volkomen logisch dat het niet doorging.” Heart and Soul zit, als het land op slot gaat, slechts 14 dagen voor hun grote première.

'We weten nu waar we aan toe zijn’

Op de desbetreffende 5 april wordt door Petra, samen enkele andere leden, een filmpje de deur uit gedaan waarin er leuke dingen uit het verleden worden getoond, zoals optredens en repetities. Petra: “In het filmpje hebben we ook duidelijk gemaakt dat wij sowieso de show nog een keer gaan doen. Ik heb gehoord dat er wat traantjes zijn weggepinkt op de dag van de show. Het voelde toch alsof jouw speciale dag werd afgenomen.”

Veel leden weten vlak na de ‘lockdown’ niet wat ze met hun avonden moeten. “Je gaat toch denken aan bepaalde dagen. ‘Hier hadden we nu op het podium gestaan om te repeteren, ‘Nu was de generale repetitie, en ga zo maar door. Dat duurde even voordat dat uit het systeem was bij iedereen”, zeggen beide dames.

Perspectief
Als de versoepelingen in Nederland een feit zijn, besluit de groep snel weer bij elkaar te komen. Wel laten zij iedereen vrij of ze willen komen. Jeanne: “Begin juli zijn we even bij elkaar geweest, vooral om duidelijk te maken hoe nu verder, want je wilt toch een toekomstperspectief creëren bij de leden. We hebben wel heel duidelijk gemaakt dat er qua optredens een streep kan door 2020. Hoe zonde het ook is.”

Protocol
Ook ligt er sinds 1 juli vanuit het RIVM een protocol voor koren en zangensembles. In dit protocol staan duidelijke richtlijnen beschreven wat te doen in bepaalde situaties. Zo moet de repetitiezaal goed geventileerd worden en wordt het gebruik van een airconditioningapparaten en ventilatoren afgeraden. Airconditioningsystemen die buitenlucht aanzuigen en deze lucht koelen voordat het in de binnenruimte komt, kunnen wel worden gebruikt. Buiten repeteren is een ander verhaal, want daar mag men op 1,5 meter van elkaar wel degelijk weer repeteren. “Al moeten wij straks zowel binnen als buiten in een zigzagformatie staan. Iets wat het voor ons lastig repeteren maakt, omdat wij allemaal andere partijen zingen”, zegt Jeanne. 

20 augustus wil Heart and Soul weer voorzichtig beginnen met in de zaal repeteren. Petra: “De bedoeling is nu dat er om 19.00 uur een groep binnenkomt die 45 minuten repeteert, daarna wordt de zaal een kwartier gelucht en geventileerd. Vervolgens komt de volgende groep binnen en zo verder. Klinkt ongezellig, maar we moeten iets.” Ergens in september komt de gehele club dan weer bij elkaar. “We kijken ernaar uit. We hebben elkaar namelijk ontzettend gemist. Je mist gewoon de lol met elkaar, het zingen, het samenzijn, alles”, zeggen beide dames.

Het ‘Friends of Heart and Soul in concert’ is voorlopig verplaatst naar april 2021. Dit alles nog onder voorbehoud. “Gelukkig duurt dat nog even, want de show is nu toch niet goed te oefenen”, sluit Jeanne af. Wie benieuwd is naar de richtlijnen voor koren en zangensembles kan terecht op: lci.rivm.nl/koren-zangensembles.

Gerelateerde nieuwsberichten

Prachtparenmiddag afgelast SOMEREN - Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen en het oplopende aantal besmettingen heeft de organisatie van de Prachtparenmiddag, in overleg met de gemeente Someren, besloten de speciale middag niet door te... 28 oktober 2020 - 09:28
Lierop verzet oud ijzeractie LIEROP - De geplande oud ijzeractie van gilde Sint Antonius Abt uit Lierop is, na overleg met de gemeente vanwege de huidige coronamaatregelen, verzet van zaterdag 31 oktober naar zaterdag 28 november. 28 oktober 2020 - 09:22
De Zonnebloem huldigt jubilarissen SOMEREN - De Zonnebloem-afdeling Someren heeft afgelopen week twee jubilarissen gehuldigd. Fokko Keun en Bram Floris werden 'coronaproof' in het zonnetje gezet. Fokko Keun is sinds september 2010 vrijwilliger bij... 28 oktober 2020 - 09:19
De Heidespelers verplaatsen uitvoeringen naar volgend jaar SOMEREN-HEIDE - Toneelvereniging De Heidespelers uit Someren-Heide heeft besloten om hun jaarlijkse voorstellingen vanwege de omstandigheden rond het coronavirus uit te stellen naar volgend jaar december. In een een reactie... 28 oktober 2020 - 09:14
De Happy Drivers schrapt ritten SOMEREN-EIND - Motortoerclub De Happy Drivers uit Someren-Eind heeft in verband met de aangescherpte maatregelen de geplande wekelijkse motorritten afgelast. Eerder leken de ritten nog 'coronaproof' door te kunnen gaan,... 21 oktober 2020 - 14:58
Crescendo door de jaren heen SOMEREN - Dit jaar bestaat toneelvereniging Crescendo uit Someren 75 jaar. Een groots moment wat de vereniging wilde vieren met een mooie jubileummusical. Helaas weten wij inmiddels allemaal waarom dit... 16 oktober 2020 - 11:18