Een foto uit de oude doos: de start van een Kennedymars.

Een jaar zonder Kennedymars

vrijdag 3 juli 2020 - 12:46|Jordy van de Brug

SOMEREN – Het is een vreemde gewaarwording. Dit jaar zal er in het eerste weekend van juli geen startschot klinken voor de befaamde Kennedymars. Sinds 1963 stonden er altijd lopers aan de start om de tocht te volbrengen, maar het coronavirus deed de organisatie moeten besluiten het evenement af te gelasten. Om wandelliefhebbers toch een uitdaging te bieden, bedacht de organisatie de Kennedy Challenge, een uitdaging die velen lijken aan te gaan.

De Kennedymars is een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 20 uur gelopen dient te worden. Deze wandeltocht is vernoemd naar de Amerikaanse president John F. Kennedy. De president vraagt zich, na lezing van een presidentieel bevel van de voormalige president Theodore Roosevelt uit 1908, in een brief aan commandant Shoup af of officieren van het US Marine Corps, net zoals in de tijd van Roosevelt, voldoende uithoudingsvermogen hebben om binnen 20 uur 50 mijl (80,467 km) te lopen. Hij vraagt zich tevens af of leden van zijn staf dit kunnen. De gezette perschef van de president, Pierre Salinger, bedankt voor de eer en verwijst naar de sportieve broer van de president. Robert F. Kennedy, hij loopt om het goede voorbeeld te geven op 37-jarige leeftijd ongetraind deze afstand.

Zaterdag 9 februari 1963 vertrekt hij 's nachts om vijf uur met vier andere personen en drie honden, bij een temperatuur van -6 graden naar het eindpunt Camp David in Maryland. De metgezellen van Robert Kennedy haken een voor een af. Kennedy, die zijn leren Oxford schoenen aanheeft, voltooid de 50 mijl in 17 uur 50 minuten. De volgende dag staat hij om 07.30 uur op, bezoekt om 09.00 uur een kerkdienst en gaat daarna schaatsen met zijn kinderen, alsof er niks aan de hand is.

Vele ‘gewone’ Amerikanen, van heel jong tot heel oud denken, overigens ten onrechte, dat zij persoonlijk door de president worden uitgedaagd en gaan ook op pad. Zondag 17 februari lopen zeker 5000 personen een afstand van 28 mijl van Pittsburgh naar Washington. Het lopen van lange afstanden wordt in de VS een kortstondige rage die via Engeland overslaat naar Nederland, de Kennedymars Someren is ‘geboren’.


Een krantenknipsel over het 25-jarig jubileum.

Someren
In datzelfde jaar 1963, op 14 juli, doen er in Someren 107 wandelaars mee aan de tocht, waarvan 68 de finish halen. De jaren daarna groeit de mars uit tot een zeer groot evenement. In het 25e jubileumjaar in 1987 staan er een ongekend aantal deelnemers aan de start: 6023. Dat zijn er zoveel dat niet eens iedereen kan vertrekken vanaf het Wilhelminaplein in Someren. Ook de 50ste editie in 2012 is een groot succes. Mede door een expositie, bestaand uit dierbare herinneringen van de afgelopen 50 edities, komen er weer deelnemers uit heel Nederland af op de mars.

'Dit was voor ons een zeer moeilijk besluit'

Onvermijdelijk
Dit weekend zou de 58ste editie van start gaan, maar zoals al eerder benoemd, gooide het coronavirus roet in het eten. Eind april hakte de organisatie de knoop definitief door. Voorzitter Robert Hurkmans zei toen: “Het is de eerste keer in onze geschiedenis dat de Kennedymars niet door kan gaan. Onze vrijwilligers, wandelaars en ook veel inwoners van Someren en de omliggende gemeenten kijken het hele jaar uit naar de Kennedymars. Dit is voor ons dan ook een zeer moeilijk besluit. Maar het is ook een logisch besluit. Vanwege het coronavirus is het niet verstandig om een groot evenement als de Kennedymars door te laten gaan. De veiligheid van onze deelnemers, vrijwilligers en bezoekers staat uiteraard voorop. Dit was onvermijdelijk.” 

Wel schakelt Joek, de organisatie achter de Kennedymars, snel om en bedenkt de ‘Kennedy Challenge’. Marsleider Davy van Otterdijk vertelt: “De Kennedy Challenge houdt in dat mensen in hun eigen omgeving 80 kilometer lopen. Dit hoeft niet per se op 4 en 5 juli; ze hebben hier van 4 tot en met 31 juli de tijd voor. In een sportapp als Runkeeper of Strava of in een gezondheidsapp die standaard op de meeste telefoons is geïnstalleerd, kunnen mensen hun wandelingen bijhouden. Wandelaars sturen screenshots van de opgeslagen wandelingen als bewijs naar ons op. Ze ontvangen dan van ons een digitale herinnering aan het voltooien van de Kennedy Challenge. De lopers zijn vrij om hun eigen route te bepalen.”

Fervent loopster
Elly van der Linden-Dijkstra, fervent Kennedymarsloper, liet dit zich geen twee keer zeggen. Binnen de kortste keren zette zij een route uit en is klaar om dit weekend al te ‘te knallen’. “Omdat het 2020 is, dacht ik dat het een mooi idee was om dit weekend vier keer 20 kilometer te lopen. Zaterdagochtend wil ik beginnen met 20 kilometer dan zaterdagavond en zondagochtend weer 20. Zondagavond moet ik dan 80 kilometer hebben gelopen, een echte uitdaging.”


Archieffoto: Elly van der Linden-Dijkstra (l) gaat de uitdaging aan. Rechts van haar recorddeelnemer Tonny van den Burg.

Elly zocht tot in de puntjes uit hoe deze uitdaging aan te gaan. “Het was even puzzelen, maar ik heb een mooie route voor mijzelf uitgezet, natuurlijk mis je wel de sfeer langs de kant, het is natuurlijk niet te vergelijken, maar ik wilde koste wat het kost wat doen. Ik had toch een vrij weekend ingepland”, lacht ze. Elly zal zaterdag niet de enige zijn die direct de uitdaging aangaat. Zo zijn er enkelen die zelfs de gehele tocht lopen. De organisatie hoopt de komende maand velen nog in beweging te krijgen, maar vooral hopen ze dat zij iedereen volgend jaar weer mogen verwelkomen op het Wilhelminaplein voor de start van de 58ste Kennedymars.

Gerelateerde nieuwsberichten

Prachtparenmiddag afgelast SOMEREN - Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen en het oplopende aantal besmettingen heeft de organisatie van de Prachtparenmiddag, in overleg met de gemeente Someren, besloten de speciale middag niet door te... 28 oktober 2020 - 09:28
Lierop verzet oud ijzeractie LIEROP - De geplande oud ijzeractie van gilde Sint Antonius Abt uit Lierop is, na overleg met de gemeente vanwege de huidige coronamaatregelen, verzet van zaterdag 31 oktober naar zaterdag 28 november. 28 oktober 2020 - 09:22
De Zonnebloem huldigt jubilarissen SOMEREN - De Zonnebloem-afdeling Someren heeft afgelopen week twee jubilarissen gehuldigd. Fokko Keun en Bram Floris werden 'coronaproof' in het zonnetje gezet. Fokko Keun is sinds september 2010 vrijwilliger bij... 28 oktober 2020 - 09:19
De Heidespelers verplaatsen uitvoeringen naar volgend jaar SOMEREN-HEIDE - Toneelvereniging De Heidespelers uit Someren-Heide heeft besloten om hun jaarlijkse voorstellingen vanwege de omstandigheden rond het coronavirus uit te stellen naar volgend jaar december. In een een reactie... 28 oktober 2020 - 09:14
De Happy Drivers schrapt ritten SOMEREN-EIND - Motortoerclub De Happy Drivers uit Someren-Eind heeft in verband met de aangescherpte maatregelen de geplande wekelijkse motorritten afgelast. Eerder leken de ritten nog 'coronaproof' door te kunnen gaan,... 21 oktober 2020 - 14:58
Crescendo door de jaren heen SOMEREN - Dit jaar bestaat toneelvereniging Crescendo uit Someren 75 jaar. Een groots moment wat de vereniging wilde vieren met een mooie jubileummusical. Helaas weten wij inmiddels allemaal waarom dit... 16 oktober 2020 - 11:18