Koen Meuffels op zijn KTM.

Een terugblik op het seizoen van Koen Meuffels

vrijdag 28 september 2018 - 16:26|Jordy van de Brug

SOMEREN – Het was een seizoen om niet te vergeten voor de Somerense motorcoureur Koen Meuffels. Van winnen tot vallen, en van vreugde tot verdriet. Een seizoen in vogelvlucht.

Het begon allemaal in november vorig jaar. Meuffels kreeg vlak voor het verstrijken van de inschrijvingsdeadline het verlossende telefoontje. Hij ging het WK rijden. Op de KTM mocht hij het een geheel seizoen gaan laten zien in de World Supersport 300 klasse.

Aragón
In Spanje begint Meuffels uitstekend aan het seizoen. In de vrije trainingen en kwalificatie zit hij overal bij de eersten, en in de race laat hij zien uit welk hout hij gesneden is. “We hebben in dat weekend meteen de toon gezet”, zegt de Somerenaar. Meuffels laat in Spanje al zijn concurrenten achter zich en weet de race te winnen, tot verbazing van velen. “Het was een fantastische race. Ik ging heerlijk door de bochten en het was een prachtige strijd met Scott Deroue. Ik wist dat ik dit in mij had. De overwinning deed mij beseffen van hoe ver ik kwam. Na vorig jaar dacht vrijwel niemand meer dat dit erin zat.” De toon was gezet. De motorcoureur neemt de leiding in het kampioenschap en er wordt weer rekening gehouden met hem.

Assen
Nog geen week later wacht de thuisrace. Meuffels maakt de hoge verwachtingen in Nederland meer dan waar en rijdt rondetijden waar iedereen zich op stuk bijt. Alleen in de kwalificatie komt hij 0.036 seconden tekort om de polepositie te pakken. Meuffels: “Dat was wel even slikken ja, ik was zo snel dat weekend. Je kunt wel zeggen dat dit mijn beste weekend van het seizoen was. Zelfs beter nog dan in Spanje. Alles aan de motor was goed. Natuurlijk is het ook fijn om op een baan te rijden die je heel goed kent. Helaas liep het alleen iets minder af als in Aragón.” De Somerenaar rijdt tot aan de laatste ronde mee in de kopgroep, maar komt ten val en ziet daarmee zijn overwinning in rook opgaan. “Ik had opnieuw behoorlijk wat media achter mij aan, maar dan om een iets andere reden”, zegt Meuffels lachend.

Imola
Na drie weken rust pakken de motorcoureurs de draad weer op in Italië. Een belangrijke verandering is dan doorgevoerd door de organisatie. KTM krijgt duizend toeren minder. Een gemis dat Meuffels meteen voelt. “Daar was ons gehele team ontzettend kwaad over. Er was een mooie strijd mogelijk tussen onze concurrenten van Kawasaki en Yamaha. Door die reglementswijziging zijn we eigenlijk dat weekend meer bezig geweest met het managen van de motor, dan voor de overwinning te rijden.” Toch zit de Somerenaar er goed bij in de race en strijd mee in de top-5, totdat een Italiaan hem van de baan rijdt. “Jammer, want ik deed echt goed mee. Maar een race-ongeluk kan gebeuren.”

"Het was een heel mooi seizoen"

Donington
In Engeland kent Meuffels zijn moeilijkste race van het seizoen. Na twee races geen punten te hebben gescoord, ligt er wat druk op zijn schouders. Bovendien gaat de motor, door opnieuw reglementswijzigingen, niet zo snel als verwacht. Toch presteert de KTM-rijder vrijwel het onmogelijke door in de kwalificatie bijna de eerste plaats te pakken. Meuffels: “Het was een raar weekend. Door de druk zat ik wat gespannen op de motor, maar wonderbaarlijk genoeg leidde dat tot aardige prestaties op mijn motor.” In de race moet de Somerenaar zijn meerdere erkennen in de dan snellere Kawasaki’s. Meuffels eindigt de race op de vijfde plaats en is de beste Nederlander en beste KTM-rijder dat weekend. “Kawasaki was dit weekend niet bij te houden. Het ging niet eens meer over wie de beste rijder was, maar wie het snelste merk onder hun kont had zitten. Dat is eigenlijk jammer voor de sport.”

Brno
Meuffels heeft de smaak weer te pakken en probeert in Tsjechië opnieuw aan te haken bij de snellere motoren. Met in zijn achterhoofd zijn plek in het kampioenschap. De Somerenaar strijdt mee om de top-5 plekken in de World Supersport 300 klasse. “Brno was een degelijke race, met een vreemde winnaar. Uit het niets won er iemand op een Yamaha. Die hadden vrijwel het gehele seizoen nog niks laten zien, maar door opnieuw een wijziging in het regelement ging die motor heel snel. Voor mij was het consolideren en proberen weer de beste Nederlander en KTM-rijder te worden.” Meuffels slaagt gedeeltelijk in die opdracht en rijdt zijn KTM naar de vierde plaats. Beste Nederlander wordt hij niet, maar het had er wel ingezeten. “De race werd vanwege hevig onweer een paar ronden voor het einde afgevlagd. Ik kon verder voorruit, maar er was geen tijd meer”, zegt de Somerenaar. Met zijn vierde plaats in Tsjechië kruipt Meuffels langzaam richting de top-3 van het kampioenschap.

Misano
De laatste race voor de zomerstop wordt opnieuw gehouden in Italië. In Misano wil Meuffels het goede gevoel van de laatste twee races meenemen. “Ik had hier nog nooit gereden, dat maakte het al wat uitdagender, maar de organisatie had weer wat bedacht.” In Italië moet de KTM-rijder ineens 14 kilo extra met zich meedragen. “Waar we dat gewicht zouden stoppen maakte niet uit, maar het moest mee. Nou, de motor liep voor geen meter. Fatsoenlijk bochten nemen zat er niet meer in. Het was een grote frustratie. En niet alleen bij mij. Ook het team was boos”, zegt Meuffels. Tot overmaat van ramp scheidt de motor van de Somerense coureur er na een technisch probleem mee uit. “Het kon niet veel slechter. Gelukkig gingen we de zomerstop in.”

"Als ik nu geen rust had gepakt, kon het zomaar einde carrière zijn"

Zomerstop
In de twee maanden die volgen test het KTM-team uitgebreid de motor. Meuffels is veel op verschillende banen in Europa terug te vinden. Niet alleen om te testen, maar ook om jeugd te helpen die stappen voorruit wil maken. Dan slaat het noodlot toe. De Somerenaar komt tijdens een mountainbike training in de zomer hard ten val. Hij blesseert hiermee zijn al eerder gekwetste schouder. Na controle bij een arts blijkt dat een pees in de schouder van Meuffels dusdanig is beschadigd dat hij absolute rust zal moeten nemen. Meuffels: "Hoe vervelend ook, als ik nu geen rust had gepakt kon het einde carrière zijn." Door zijn val moet de KTM-rijder de laatste twee races van het seizoen aan zich voorbij laten gaan. Met 49 punten in zijn eerste zes races staat Meuffels inmiddels op de achtste plaats in het kampioenschap. Het WK wordt dit weekend afgesloten in Magny-Cours, Frankrijk.

Toekomst
Naar alle waarschijnlijkheid is Meuffels volgend jaar opnieuw te bewonderen in de World Supersport klasse. “Ik heb wel al wat telefoontjes gehad en ik kan bij KTM blijven. Dat is wellicht voor nu de beste optie. Zij hebben mij een kans gegeven en ik wil ze dat graag terugbetalen. Voor nu doet de Somerenaar het nog rustig aan, althans rustig. Elke dag is hij op pad om iets te doen wat met motorsport te maken heeft. Het WK zal pas in april 2019 weer van start gaan. Tot dan toe blijft Meuffels bezig met jonge talenten begeleiden en zelf weer trainen voor aankomend seizoen. “Ik kom sterker terug, geloof me.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Teun van Otterdijk op weg naar WK in Taipei SOMEREN – Taekwondo, een vechtsport waar iedereen wel eens van heeft gehoord. Poomsae doet waarschijnlijk bij weinig mensen een belletje rinkelen. Somerenaar Teun van Otterdijk (16) kent het wel. Sterker... 9 november 2018 - 12:37
Rondje langs de velden REGIO – Speelronde zeven is gespeeld. Een aardige speelronde voor de vaandelteams. Zo wisten alle ploegen in de vierde klasse E te winnen. Alleen de vrouwen van Someren/NWC maakte een... 6 november 2018 - 09:22
SV Someren heeft weg omhoog gevonden SOMEREN - De ploeg van Dominik Vergoossen pakte zondag zijn derde overwinning op rij en steeg naar de vierde plaats op de ranglijst. De Somerenaren versloegen op het eigen sportpark... 5 november 2018 - 12:04
Noah Vreeswijk wil naar de top SOMEREN – Een sport die niet veel mensen in Nederland beoefenen. Veldrijden. Ook Noah Vreeswijk (16) was geen geboren veldrijder. Tennissen deed hij al wel op hoog niveau. Tot hij... 2 november 2018 - 12:48
Rondje langs de velden REGIO - Speelronde zes zit erop. Het was een koud weekend. Waar vorige week nog de jassen uit konden, moesten de toeschouwers nu in de handen blazen en wrijven om... 29 oktober 2018 - 10:52
Tweede overwinning op rij voor Someren VELDHOVEN - Het heeft even geduurd, maar SV Someren heeft eindelijk zijn eerste drie punten in een uitwedstrijd behaald. In Veldhoven werd RKVVO met 1-3 verslagen. Bij rust stond de... 29 oktober 2018 - 09:28