Koningin Máxima aan tafel met de delegatie van het Inspiratielab en Peelpioniers.
Koningin Máxima aan tafel met de delegatie van het Inspiratielab en Peelpioniers.

Koninklijke erkenning voor Inspiratielab

AMSTERDAM/SOMEREN - En dan wordt je ineens uitgenodigd op de koffie bij Koningin Máxima. Het overkwam Astrid van Vugt, Eric Joosten en Jeltje van Helmond, allen verbonden aan het Roger That Inspiratielab en De Peelpioniers.

door Jordy van de Brug

Afgelopen oktober werd het lab in de Oude Smederij in Someren al feestelijk geopend, nu volgde de kers op de taart. Een bak koffie en luisterend oor van de koningin. Als onderdeel van een werkbezoek aan laagdrempelige initiatieven voor jongeren nodigde Máxima verschillende organisaties uit, waaronder een delegatie achter het Inspiratielab. 

'Tof dat we zelfs in koninklijke kringen goed op de kaart staan'

Ruim een half uur zaten de koningin en de delegatie aan tafel met elkaar. De koninklijke hoogheid bleek uitstekend voorbereid. Zo wist zij alles te vertellen over de vooruitstrevende initiatieven van de gemeente Someren op het vlak van positieve gezondheid. Ook wilde zij meer weten over de drie O's van het lab: Ontmoeten, Ontdekken en Ondernemen. Zo vroeg de koningin hoe deze drie o's bijdragen aan versterking van de mentale veerkracht van de doelgroep 11 tot 25-jarigen en waarom juist de keuze op de Oude Smederij in Someren was gevallen om het eerste Inspiratielab van Nederland te beginnen.

Cadeau

Als dank voor de eervolle uitnodiging, oprechte belangstelling en aanmoedigingen om meer Inspiratielabs te starten, overhandigde Astrid van Vugt namens De Rogier Hulst Foundation haar boek ‘Ondersteboven' aan koningin Maxima. Eric Joosten en Jeltje van Helmond, beiden ook verbonden aan De Peelpioniers, deden onze koningin hun productie ‘Wending' cadeau. De film die een confronterende kijk geeft over pesten en wat dat met jongeren doet. "Dit was een onwijs bijzondere en waardevolle ontmoeting", aldus een duidelijk onder de indruk zijnde delegatie van het Inspiratielab.
"Jammer dat er niet meer bezoekers en vrijwilligers mee mochten vanwege de huidige beperkingen, maar we vonden het tof om te horen dat het Inspiratielab, De Peelpioniers en de gemeente Someren zo positief en goed op de kaart staan, zelfs in koninklijke kringen. Dat hadden we echt niet verwacht”, zegt Astrid.
Het Inspiratielab is een ontmoetingsruimte voor jongeren tussen de 11 en 25 jaar. In het lab zijn altijd leeftijdgenoten aanwezig die veel vragen kunnen beantwoorden. En lukt dat niet, dan worden de vragen voorgelegd aan specialisten en ondernemers.