Dejenne en Iwan van Bussel stoppen met de Marmabar. (Foto: Hein van Bakel)
Dejenne en Iwan van Bussel stoppen met de Marmabar. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

Laatste dorpskroeg in Liessel dicht

LIESSEL - Uitbaters Iwan en Dejenne van Bussel van de Marmabar in Liessel hebben er lang over nagedacht, maar hebben toch besloten om de deuren van hun café voorgoed te sluiten. Door de coronamaatregelen en de onzekere toekomst verloren ze het plezier om de laatste dorpskroeg in het kerkdorp nog langer open te houden. "Het voelt alsof we iedereen in de steek laten."

door Bram Vannisselroij

Het café wordt al negentig jaar bestierd door de familie. Eerst door de opa en oma van Iwan, en zijn ouders stonden liefst vijftig jaar achter de tap van de Marmabar. Zeven jaar geleden namen Iwan en Dejenne het stokje over. 

'Elke persconferentie is het afwachten waar het kabinet mee komt. De regels zijn niet meer te volgen'

De beslissing om te stoppen was dan ook een duivels dilemma. Het echtpaar doet hun verhaal deze donderdag in een lege kroeg, de regen en onheilspellende lucht buiten illustreren goed hoe ze zich voelen. De laatste twee jaar was beslist geen pretje voor de twee. "In het begin bleven we strijdbaar en we dachten telkens: het zal wel beter worden. Maar nog steeds is de toekomst onzeker. We weten niet waar we aan toe zijn", vertelt Dejenne emotioneel.

Plezier verdwenen

De energie vloeide langzaam weg bij haar. Ook Iwan ziet er geen heil meer in om door te gaan. "Elke persconferentie is het afwachten waar het kabinet mee komt. De regels zijn niet meer te volgen. Zo is het plezier van het runnen van een kroeg verdwenen", vindt Iwan. "Als corona de kop niet was opgestoken dan was dit hele gebeuren niet aan de orde geweest en waren we verder gegaan. Twee jaar lang moest ik politieagentje spelen. Dat is niet zoals het caféleven hoort te zijn", vult Dejenne aan. Toch was niet alles kommer en kwel. "We hebben ook leuke avonden gehad en daar wil ik de mensen echt voor bedanken", aldus Dejenne.
Ze koestert vooral warme herinneringen aan de verschillende pubquizzen die ze organiseerden. Voor corona was de bruisende kroeg de ontmoetingsplek van diverse verenigingen. "De laatste twee jaar ligt dat allemaal stil. Gelukkig kunnen we nu nog stoppen zonder schulden. Bij veel andere ondernemers zijn de problemen zo groot dat ze die mogelijkheid niet meer hebben." Iwan kan terugvallen op zijn baan bij theater De Ruchte in Someren, waar hij de horeca verzorgt. Dejenne neemt eerst een tijd rust om tot zichzelf te komen. "We hopen dat iemand onze kroeg over wil nemen. Het voelt toch een beetje alsof we de verenigingen en onze gasten in de steek laten."

'Twee jaar lang moest ik politieagentje spelen. Dat is niet zoals het caféleven hoort te zijn'

Crowdfunding

In het dorp werd al geopperd om een crowdfundingsactie te beginnen, maar op geld zitten Iwan en Dejenne niet te wachten. "Dat is heel sympathiek, maar het zorgt niet dat de motivatie weer terugkomt", meent Iwan. Ondertussen is Ruud Berkers uit Liessel, die momenteel in Brazilië werkt, bezig met een Facebookactie om een coöperatie op te richten om het café voor Liessel te behouden. In zijn plan kan iedereen voor 1.000 euro een aandeel kopen.