Van Egmond maakt geen geheim van zijn liefde voor wijnen, en daar hoort ook een bijpassende kelder bij. (Foto: Hein van Bakel)
Van Egmond maakt geen geheim van zijn liefde voor wijnen, en daar hoort ook een bijpassende kelder bij. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

VVD-nomade maakt plaats voor nieuw geluid

Algemeen

ASTEN – Of hij moet als lijstduwer een stemmenkanon blijken, maar zo niet, dan zet Ton van Egmond in maart een punt achter zijn politieke carrière. De huidig fractievoorzitter van de Astense VVD vindt het tijd voor een ander geluid. De lokale politiek verliest daarmee een kleurrijke inbreng, want Van Egmond was nooit te beroerd de boel wat op te schudden. “Zolang je na afloop maar samen een borrel kunt drinken, dan doe je het goed.”

door Maarten Driessen

Honkvast is Van Egmond eigenlijk nooit geweest. Geboren op een schip, onderwijs op een Rotterdams internaat, uitgezonden naar Duitsland en uitstapjes naar Venlo en Heerenveen, overal wist hij zijn plekje wel te vinden. Zo’n vijftien jaar terug streek hij samen met zijn vrouw neer in de Peel. Het moest de laatste verhuizing worden, maar uiteindelijk kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. “Misschien willen we naar Curaçao. Maar volgend jaar word ik 70, moet ik op die leeftijd nog emigreren?”, vraagt hij zich af. 

De toekomst is zo nog vertrouwd ongewis, maar nog eens vier jaar gemeenteraadslid, dat lijkt erg onwaarschijnlijk. “Na twaalf jaar vind ik het genoeg, en het is tijd om een ander geluid te laten horen. Mocht ik als lijstduwer voldoende voorkeursstemmen halen, dan wordt het een besluit voor dan. Maar dan moet ik er wel héél hard over nadenken.”

Eerder dacht hij ook al aan stoppen, maar bij gebrek aan vervanging hield Van Egmond de VVD-eer toch zelf hoog. “In die twaalf jaar hebben we de partij twee keer opnieuw moeten opbouwen, want VVD’ers zijn druk. Maar nu hebben we een goede lijst met goede mensen. We gaan voor drie zetels.” Dat moet dan onder aanvoering van Ilse van Oosterhout gebeuren, die Van Egmond als lijsttrekker opvolgt.

Oppositie verzwakt

De VVD hoopt zo op nieuw elan, waar het bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 ternauwernood één zetel wist te behalen. De oppositierol zit Van Egmond echter als gegoten, maar die oppositie heeft het in Asten zwaar. “Op dit moment hebben we niet zo’n gezonde situatie”, doelt hij op het samengaan van D66/Hart voor Asten met coalitiepartij Leefbaar Asten en de personele problemen bij de PGA.

“Het is vreemd dat D66 als grote criticaster van het college, nu onderdeel van datzelfde college is geworden. Zonder daar een waardeoordeel over te geven is dat voor de oppositie niet goed.” Want daarmee zijn enkel de VVD en PGA, samen goed voor drie zetels, nog over. “Nu is er geen lol meer aan, als je gaat stemmen zijn er sowieso veertien voor de coalitie. Ik ben er niet zo’n voorstander van, maar misschien is een raadsbrede coalitie wat voor Asten.”

Héél lief

In al zijn woonplaatsen was Van Egmond bestuurlijk voor de VVD actief. En met die ervaring kan hij zich prima aan een vergelijking wagen. “Ik denk dat we het in Asten goed geregeld hebben, maar we zijn wel héél lief voor elkaar. Maar krijg je een ander resultaat als we dat niet zijn? Ik denk het niet.”

Wel mogen de bezuinigingen op de ambtelijke ondersteuning wat hem betreft (deels) worden teruggedraaid. “De griffier doet het heel goed, maar daaromheen zit weinig. Wil je lokale democratie serieus nemen, dan moet je daarin investeren. Ook naar de toekomst toe.”

Wakker liggen

Het zal iemand anders zijn zorg zijn. Stoppen moet ook voor meer rust gaan zorgen. “Het raadswerk houdt je bezig, het maakt je druk in je hoofd. Zeker in het begin lag ik er nog weleens wakker van. Leg je de juiste toon, ben ik niet te hard? Ik ben van nature kort door de bocht, to the point. En ik denk ook dat je emotie moet kunnen tonen.” Het is een spel, aldus Van Egmond, en hij weet hoe hij het moet spelen. “Soms persoonlijk, soms kwaad, maar vooral ook met humor. Zolang je na afloop maar samen een borrel kunt drinken, dan doe je het goed.”

Al met al is hij ervan overtuigd dat hij zijn steentje heeft kunnen bijdragen. “Ondanks onze oppositierol heb ik niet het idee dat ik er voor spek en bonen zat. Ik heb invloed kunnen uitoefenen en wat mee kunnen nemen naar de raad. Met een paar hele leuke items, zoals het Klok & Peel Museum en het nieuwe scholenplan, waarbij we in debat nuances konden aanbrengen. Waarin we ons liberale gedachtegoed konden laten horen.” Nu echter lonken andere kansen, zoals zijn ambitie om te reizen. Meer tijd om te duiken, meer tijd voor zijn geliefde wijnen, en dat alles wellicht onder de Caribische zon. Maar Van Egmonds toekomst, die laat zich moeilijk voorspellen. Ook dit keer zal dat niet anders zijn.