De gemeente Asten wil inzetten op een vitale lokale recreatieve sector. (Foto: Hein van Bakel)
De gemeente Asten wil inzetten op een vitale lokale recreatieve sector. (Foto: Hein van Bakel)

Recreatieve sector onder de loep

Algemeen

ASTEN - Driekwart van de Brabantse vakantieparken heeft weinig tot geen toekomstperspectief, zo blijkt uit onderzoek van de provincie. Daarom brengt de gemeente Asten ook de vitaliteit van de eigen recreatieve sector in beeld. Die moet waar mogelijk worden verbeterd, bijvoorbeeld door tijdelijke bewoning moeilijker te maken. Dat kan straks alleen nog in noodgevallen.

door Maarten Driessen

Het college van B en W werkt momenteel aan een plan van aanpak voor de vitalisering van recreatieve locaties. Daarvoor moet ook de huidige situatie in beeld worden gebracht. Want hoewel het onderzoek van de provincie - dat alweer uit 2018 stamt - kritische cijfers oplevert, zoomen deze niet specifiek op de gemeente in. Sowieso betrof het enkel vakantieparken en niet de recreatieve sector als geheel, dus, hoe staat Asten er dan precies voor?

‘Op locaties waar het recreatief karakter laag is of daalt, willen we dit laten herstellen en niet recreatief gebruik beëindigen en tegengaan’, zo klinkt de doelstelling. Het moet onder meer eventuele criminelen weren en ondermijnende criminaliteit tegengaan.

Maatwerk

Het college wil nadrukkelijk inzetten op maatwerk. Want, de ene recreatieve locatie is tenslotte de andere niet. Het gaat daarbij niet alleen om vakantieparken en (mini-)campings, maar ook om hotels, kampeerplaatsen en B&B’s. Nu nog wordt er vooral ingezet op handhaving. Zo wordt er bijvoorbeeld opgetreden tegen permanente bewoning op deze locaties, zónder dat er naar de problematiek die er speelt wordt gekeken. Dat moet anders, aldus het college, dat vijf kaders heeft vastgesteld om de doelstelling te behalen. 

Tegengaan van niet-recreatief gebruik vormt één van die kaders. Zo wordt het straks moeilijker om tijdelijk op een recreatieve locatie te wonen. De voorwaarden daarvoor worden aangescherpt, waardoor er alleen nog in een uitzonderlijke (nood)situatie gebruik van kan worden gemaakt. ‘Dit om te voorkomen dat onze recreatieve locaties een aantrekkende werking hebben voor personen uit de gehele regio die een (goedkoop/tijdelijk) onderkomen zoeken’, aldus het college.