Blijvende aandacht voor inclusie en diversiteit

ASTEN – De themabijeenkomst over inclusie en diversiteit in Asten was een succes, maar de initiatiefnemers willen niet dat het daarbij blijft. Zo moet het thema blijvend warm worden gehouden, onder meer door het te agenderen bij (sport)verenigingen en organisaties binnen de gemeente. Maar ook het beter vindbaar maken van het gemeentelijke meldpunt wordt als speerpunt genoemd.

door Maarten Driessen

De themabijeenkomst op 29 september bij het Varendonck College in Asten is positief ontvangen. De avond was een initiatief van met name de burgercommissieleden Soekena Sabbar (CDA) en Gijs de Jong (Samen voor Asten). Uit hun inzet ontstond een werkgroep, die sinds april vorig jaar periodiek over het onderwerp spreekt. De avond zelf trok vervolgens zo'n 70 bezoekers.
Al met al wordt tevreden teruggekeken op de avond, al zijn er ook een aantal verbeterpunten benoemd. Zo kwamen er weinig jongeren naar het Varendonck terwijl specifiek op hun aanwezigheid was gehoopt. Anderzijds is de opzet van de bijeenkomst goed bevallen, en daarmee voor herhaling vatbaar. Wellicht worden er in de toekomst dus meer van dit soort avonden in Asten georganiseerd. Belangrijk is echter dat het niet bij één avond praten blijft, de initiatiefnemers zetten daarom bewust in op een vervolg. Bijvoorbeeld door laagdrempelige meldpunten bij verenigingen, scholen, bedrijven en organisaties te initiëren, én door het gemeentelijk meldpunt beter vindbaar te maken. Ook wordt getracht inclusie en diversiteit bij bestuursvergaderingen van (sport)verenigingen, ondernemers, onderwijs, cultuur en politiek te agenderen. ‘En er is bijzondere aandacht nodig om buitenlandse werknemers met kinderen op school als ouders goed bij het onderwijs te betrekken', zo wordt ook nog genoemd.