Deelgebied 4 in Lierop, waar veel om is te doen.
Deelgebied 4 in Lierop, waar veel om is te doen.

'Het zorgt voor slapeloze nachten'

LIEROP - Het rommelt in het buitengebied van Lierop. In deelgebied 4, ten noorden van de snelweg A67, zijn de bewoners 'not amused' over de gemeente Someren. Reden: een voorontwerpbestemmingsplan dat mensen op hoge kosten jaagt.

Reden genoeg voor de bewoners om een handtekeningenactie op te zetten. Met deze actie willen zij voorkomen dat er zomaar zaken als kippenhokken, schuren en andere bijgebouwen moeten worden gesloopt. Het verhaal begint allemaal dit jaar als de gemeente Someren Ordito, een ruimtelijk ordeningsbureau, een voorontwerpbestemmingsplan laat maken van deelgebied 4. De conclusies uit dit rapport zorgen direct voor de nodige onrust in Lierop. "Voor de herinrichting loopt 1976 als rode draad door de plannen, waardoor alles wat de afgelopen 45 jaar is gebouwd onder de loep genomen wordt. Kippenhokken, schuurtjes, andere bijgebouwen en constructies die decennialang werden gebruik staan plotseling op de nominatie om te worden gesloopt, waarmede ook opslagplaatsen van organisaties en verenigingen in het gedrang komen", zegt Stefan Adriaans, bewoner van het gebied. Veel bewoners moeten ineens in allerijl op zoek naar andere locaties. Adriaans: "Maar ook kleine startende en zelfstandige ondernemers worden drastisch in hun mogelijkheden ingeperkt. In het voorontwerp wordt verder gesproken over een beplantingsplan dat door de bewoners moet worden ingediend. Planten welke niet aan de gestelde inrichting voldoen moeten uit de huidige tuinen worden verwijderd en naar vernieuwende concepten aangepast worden. Zij kregen het advies hiervoor een hovenier in te schakelen." 

Handtekeningenactie

Al met al een flink kostenplaatje volgens Adriaans. "De inwoners voelen zich door de conclusies met vaak hoge legesgelden op kosten gejaagd, die voor vele van hen keihard binnen komen en ze slapeloze nachten bezorgen. Deze situatie leidde tot een dusdanige spanning dat de buurtschappen hebben gemeend een duidelijk signaal richting de gemeente te moeten afgeven middels een verhelderende brief en deze kracht bij te zetten met een handtekeningenactie." De handtekeningen zijn afgelopen week aangeboden aan de raadsleden van de gemeente. De gemeente Someren laat in een reactie weten de richtlijnen van de provincie op te volgen. "Maar in deze discussie is de bevolking kennelijk niet betrokken en wordt een cruciale schakel welke bijdraagt aan belangrijke empathische besluitvorming gemist", zegt Adriaans tot slot.