Bisschop van Diepen verlaat op 1 augustus 1927 de pastorie om de kerk in te zegenen.
Bisschop van Diepen verlaat op 1 augustus 1927 de pastorie om de kerk in te zegenen.

De apostelkruisjes in Someren

SOMEREN - De kerkgeschiedenis in Someren is een rijke. Zo is te lezen in het boek 'Ode aan de Lambertuskerk' van Somerense schrijver Cees Verhagen. Zo rijk dat het onderstaand verhaal niet eens in het boek paste.

door Cees Verhagen

Als onderdeel van het inwijdingsritueel van de Sint-Lambertuskerk in Someren zalfde bisschop Mgr. A. F. Diepen op maandag 1 augustus 1927 de binnenmuren op twaalf plaatsen. Deze plekken werden gesymboliseerd door aangebrachte kruisjes in de muren. Bij deze apostelkruisjes werd meestal ook een kandelaar met kaars geplaatst. Bij de kerkwijding werden deze kruisjes gezalfd met chrisma. Chrisma is een mengsel van olijfolie en balsem en is in de katholieke kerk een van de drie heilige oliën. De fundamenten van deze nieuwe stad (kerk) zijn de twaalf apostelen, die daarom ook als symbool voor de kruisjes staan. De kerk was gebouwd op het fundament van de twaalf apostelen. Daarom de twaalf inwijdingskruisjes. 

De kerkwijding

De kerkwijding of ‘kerkconsecratie' is een plechtigheid waardoor het nieuwe kerkgebouw wordt onttrokken aan het profane gebruik en hierna bestemd wordt voor de eredienst. De ceremonie, die in de oude uitvoering uren in beslag nam, werd verricht door een bisschop. Hij en degenen die de kerkwijding hadden aangevraagd moesten daags tevoren vasten. Om te beginnen trok de bisschop om de kerk en besprenkelde de buitenkant met wijwater om de machten van het kwaad te verdrijven. Hierna klopte hij driemaal op de tot dan toe gesloten deur en volgde er een plechtige intocht van de bisschop en zijn gevolg. Dan werd ook de binnenkant van de kerk en het altaar gezuiverd van alle kwaad door het te besprenkelen met wijwater. Of al deze oude rituelen tijdens de inwijding van de Lambertuskerk op 1 augustus 1927 ook zijn gevolgd is twijfelachtig, omdat de kerk al in 1926 in gebruik was genomen. Lees het volledige verhaal op www.hetcontact.nl.