Naar een Schop 2.0?

Politieke partijen ontvingen vorige week een brief van verschillende schoolorganisaties en (sport)verenigingen over de bouw van een nieuwe sporthal in de buurt van de Beatrixlaan. Als CDA vinden wij het positief, dat vanuit de gemeenschap zelf de discussie over een nieuwe sporthal wordt aangewakkerd. Het is tijd voor een nieuwe sporthal inclusief zwembad.

Waarom? Sporthal de Schop hoort bij Asten. Vrijwel iedere inwoner is er van jongs af aan gekomen om te sporten via de basisschool, voor zwemles of als lid van een sportvereniging. In 2009 is het pand volledig gerenoveerd met als doel nog 15 jaar mee te gaan. Die termijn zit er dus bijna op. Bovendien stijgen de onderhoudslasten van een ouder gebouw en ook in dat opzicht is vernieuwing noodzakelijk. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 is het aan een nieuwe gemeenteraad om hier actief mee aan de slag te gaan. We weten dat het jaren duurt, voordat er een nieuwe sporthal staat, dus is het goed dat er tijdig wordt nagedacht.

'Het is best een interessante gedachte van de scholen en sportverenigingen om de sporthal te verplaatsen'

Breed draagvlak

Wat onze partij betreft zijn er een aantal voorwaarden, waaraan moet worden voldaan. Zo moet er breed draagvlak zijn onder de gebruikers van de sporthal. De gemeente Asten moet dit traject ook in nauwe samenwerking met hen opzetten, zoals we dat nu ook doen met het nieuwe gemeenschapshuis en tot slot vinden wij het ook noodzakelijk om een nieuwe sporthal te bouwen inclusief een zwembad. Dat zwembad is essentieel voor jong en oud om er te leren zwemmen of om er te sporten.

'Aan de Beatrixlaan kan een soort campus ontstaan voor sport en onderwijs'

Het is best een interessante gedachte van de scholen en sportverenigingen om de sporthal te verplaatsen. Aan de Beatrixlaan kan een soort campus ontstaan voor sport en onderwijs. De vrijkomende locatie dichtbij het centrum kan dan weer gebruikt worden voor de hoognodige woningbouw. Een sporthal met zwembad bij de grens met Someren kan het complex ook interessant maken voor inwoners van over het kanaal. Dat komt dan weer de exploitatie ten goede. Kortom, er zitten een aantal positieve aspecten aan het verhaal van de briefschrijvers.

Wat het CDA betreft wordt er in de komende raadsperiode besloten over een nieuwe Schop. Met inwoners, (sport)verenigingen, onderwijsorganisaties en andere belanghebbenden moet daarna worden gekeken hoe en waar die sporthal komt te staan. Een eerste interessante aanzet is gemaakt. Op naar een Schop 2.0!

Daniƫl van Schijndel, raadslid CDA Asten