Richard en Jacoliene van Bussel voor de auto waarmee ze hun nieuwste avontuur aangaan. (Foto: Hein van Bakel)
Richard en Jacoliene van Bussel voor de auto waarmee ze hun nieuwste avontuur aangaan. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

Met dubbel gevoel naar de Noordkaap

Algemeen 1.722 keer gelezen

OMMEL – Ook dit jaar maken Ommelnaren Richard en Jacoliene van Bussel de barre tocht naar de Noordkaap, om geld op te halen voor het kinderdiabetesteam van het Elkerliek ziekenhuis. Terwijl ze genieten van het sprookjesachtige landschap aldaar, blijven hun zoon en dochter die zelf met suikerziekte kampen steeds in hun achterhoofd. “Als je na afloop een vette cheque kunt overhandigen, dan geeft dat voldoening.” 

door Maarten Driessen

Het meest noordelijke puntje van het Europese continent, de Noordkaap, is voor zowel Richard als Jacoliene geen onbekend terrein. Samen legden ze de route al twee keer eerder af, voor Richard wordt het zelfs alweer zijn vierde editie. “Godsgloeiende wat is het daar koud. En de rendieren trekken rustig over de weg, daar sta je dan maar op te wachten”, herinnert Richard zich.

Het is de combinatie van bikkelen en genieten die lokt, al wacht de belangrijkste reden thuis in Ommel op hen. “We doen mee omdat we zelf twee kinderen met suikerziekte hebben. Type één, het zwaarste dat je kunt hebben.” Daarom proberen ze zoveel mogelijk geld op te halen voor het kinderdiabetesteam van het Elkerliek ziekenhuis. Eerder werden zo in Helmond met dank aan hun inzet twee speciale stoelen aangeschaft, waarin ouders met hun kind oefenen hoe ze zelf een insulinespuit kunnen zetten. Essentieel om eenmaal thuis het normale leven weer op te kunnen pakken.

Benefiet

Het Ommelse echtpaar haalt nu via diverse routes geld op. Zo kan eenieder online doneren, zit de reisauto bomvol gesponsorde stickers en afgelopen weekend vond in dorpscafé Ons Jantje tot slot een speciale benefiet plaats. Op het laatste moment moest deze van de vrijdagavond naar de zaterdagmiddag worden verhuisd, omdat nieuwe coronamaatregelen een eindtijd van 20.00 uur verplichten. “Daardoor was het wat minder druk, maar we hebben toch ruim 5.000 euro opgehaald. Een heel mooi bedrag”, is Richard tevreden.

Lachfoto in onderbroek

Vrijdag 3 december beginnen ze aan hun reis van 8.000 kilometer, om vervolgens 15 december weer terug te keren. Onderweg is de uitdaging niet alleen de kou, ook de opdrachten die donateurs het stel meegeven maken het soms pittig. Want aan donaties kan zo’n opdracht worden gekoppeld, en daarvan wordt al volop gebruik gemaakt. Zoals ‘maak een lachfoto in onderbroek op de Noordkaap’ en ‘Richard op een slee achter de auto in zijn onderbroek en puntmuts op, en niet zeuren dat het koud is’. Kortom, dikke winterkleding zal de twee niet altijd kunnen redden. Maar vol goede moed leven ze toe naar hun nieuwste avontuur. Doneren kan nog altijd, via team 108 op noordkaapchallenge.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant