Splinter Chabot (staand) te midden van leerlingen en docenten van het Varendonck. (Foto: Willem Schoof)
Splinter Chabot (staand) te midden van leerlingen en docenten van het Varendonck. (Foto: Willem Schoof) Willem Schoof

Schrijver Splinter Chabot op Varendonck: enthousiasme troef

Algemeen 767 keer gelezen

ASTEN - Schrijver Splinter Chabot bezocht afgelopen vrijdag het Varendonck College in Asten. Onder leiding van gastheer Tim Metzemaekers, docent Nederlands op het Varendonck, ging de jonge schrijver in twee rondes in gesprek met in totaal zo’n 180 leerlingen uit havo 4 en vwo 4. De middag zelf en de reacties na afloop lieten zich eenvoudig typeren: een en al enthousiasme.

Splinter Chabot is schrijver van het succesvolle boek Confettiregen waarin hij schrijft over de ontdekkingstocht naar hoe je jezelf kan zijn. Op toegankelijke wijze beschrijft hij de worsteling die deze ontdekkingstocht bij tijd en wijle voor hem was. Naarmate hij ouder wordt, komt hij erachter dat hij op jongens valt.

Aanleiding voor het schoolbezoek was het feit dat de vakgroep Nederlands van het Varendonck College in het kader van literatuuronderwijs en leesbevordering Confettiregen heeft gekozen als klassikaal boek voor leerjaar 4. Alle leerlingen uit havo 4 en vwo 4 hebben het boek gelezen, bestudeerd en in de klas besproken. De leerlingen kregen allemaal een exemplaar van school, onder andere omdat de thema’s die in het boek aan bod komen aansluiten bij thema’s waar de school onder de noemer burgerschap aandacht aan besteedt, waaronder inclusie en diversiteit.

Onbevangen

Het bleek een goede zet van de vakgroep Nederlands. Aan de hand van thema’s als schrijven, homoseksualiteit en politiek ging Chabot in gesprek met docent Tim Metzemaekers, maar zeker ook met de vierdejaars leerlingen. Geanimeerd en onbevangen gaf hij uitgebreid antwoord op vragen van leerlingen, die dan ook aandachtig luisterden. Het zorgde voor een open sfeer waarin leerlingen steeds makkelijker hun vragen durfden te stellen. Het bedenken van een vraag was een van de opdrachten in de toets over het leesboek. Aan het begin van de middag was Chabot de uitdaging aangegaan en had de toets zelf ook gemaakt, met als resultaat een 9,5. Na toelichting van de docenten kon hij zich vinden in de twee foutjes die hij gemaakt had.

Het gesprek in de aula van de school spitste zich onder meer toe op homoseksualiteit, maar Chabot benadrukte dat dat zeker niet het enige is waar het boek over gaat. “Het gaat vooral over vrijheid en over jezelf kunnen en mogen zijn, maar ook om anderen de ruimte te geven en te helpen zichzelf te zijn. Kies je ervoor om Daniël (een van de personages in het boek) te zijn en te laten merken dat je de ander accepteert of niet?”

Ook na afloop toonde de 25-jarige schrijver zich zeer betrokken; de twintig minuten die ingeruimd waren voor de signeersessie bleken vanwege de praatjes, foto’s, selfies en filmpjes die tussendoor nog even gemaakt werden, veel te kort. Dat daardoor de lunchpauze flink ingekort moest worden, deerde Chabot niet. “Ik vind het echt bijzonder dat zo veel leerlingen tegelijk mijn boek gelezen hebben. Als ze dan ook nog goede en interessante vragen stellen, dan word ik daar toch vooral heel blij van.”

Meer dan tevreden

De docenten van de vakgroep Nederlands kijken meer dan tevreden terug op de middag. “Bijna alle leerlingen hebben hun boek laten signeren, waaronder zelfs een aantal leerlingen uit het tweede leerjaar. Een groepje leerlingen kwam nog langs om te zeggen dat ze het een heel leuke middag vonden. Dan weet je voldoende”, vertelt Claudia Kusters. Collega Hanneke Hurkmans vult haar aan: “Inmiddels heb ik van meerdere ouders gehoord hoe enthousiast hun zoon of dochter vrijdag thuis is gekomen. Het is dus zeer zeker voor herhaling vatbaar.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant