Rien van Horik in actie als wielerspeaker. Naast hem de winnaar van de bergtrui in de Giro d'Italia, Koen Bouwman.
Rien van Horik in actie als wielerspeaker. Naast hem de winnaar van de bergtrui in de Giro d'Italia, Koen Bouwman.

‘Een jongensdroom komt uit’

Sport 576 keer gelezen

SOMEREN - Een jongensdroom komt uit voor bekende wielerspeaker Rien van Horik (65). Over iets meer dan een week komt zijn wielerboek ‘De Pedaalridders van de Peel’ uit. Een boek vol wielergeschiedenis uit de Peelregio.

door Jordy van de Brug

Het idee van een boek speelt al veel langer bij Rien, maar de echte uitwerking ontbreekt. Zeker omdat de wielerspeaker voor de coronatijd druk bezig is met allerlei wielerpresentaties en daarnaast ook nog in het onderwijs actief is. In 2020 stopt Rien met zijn baan om zich volledig te richten op de wielerpresentaties en wedstrijden van commentaar te voorzien. Echter, het coronavirus gooit roet in het eten. Rien heeft op dat moment wel al veel informatie verzameld over verschillende ‘wielernesten’ in de regio. “Ik bewaar heel veel en heb dus een enorm groot archief, maar waar begin je? Dat was misschien wel de grootste uitdaging”, zegt de bekende wielerspeaker. In de coronatijd begint Rien als een soort ‘bezigheidstherapie’ met het nog meer verzamelen van gegevens en optekenen van verhalen. De teller stokt op vijftig dorpen en steden in de Brabantse en Limburgse Peel. Nu is het bijna zover en wordt de jongensdroom van Rien werkelijkheid: ‘De Pedaalridders van de Peel’ is vanaf 25 juni beschikbaar voor iedereen. “Met de uitgave van dit wielerboek is echt een jongensdroom bewaarheid. Als kind spaarde ik de kauwgomplaatjes van de bekende profs van die tijd, organiseerde met mijn broers en buurjongens al wedstrijdjes op de gewone fiets en was een vurig supporter van mijn wieleridool Jan Spetgens. Op tienerleeftijd fietsten we naar de vele koersen rond de kerk in de Peelregio en daarbuiten, waren niet te beroerd om een tweehonderd kilometer lange fietstocht naar het Vlaamse Zichem te ondernemen en plakten de foto’s van renners uit binnen-en buitenland op de muren van mijn tienerkamer. Mijn passie voor de wielersport is daar geboren en zou mij nooit meer los laten”, zegt Rien. “Maar ik moet ook echt mijn broer en tevens oud-renner Bart bedanken. Bart zette mij op het spoor om te starten met schrijven en heeft ontelbare uren gestoken in de vormgeving”, vult Rien aan. 

Uiteraard komen in het boek ook de wielernesten uit de gemeenten Someren, Asten en Deurne aan bod. Rien: “De geschiedenis is rijk in onze regio. Ik ben prachtige verhalen tegengekomen en heb prachtige verhalen gehoord. Bijvoorbeeld het verhaal van Leonardus van der Vleuten, beter bekend als ‘Naris de Vleut’. Hij was in 1911 een goede sprinter en één van de sterke troeven van de Somerense wielerclub ‘De Zwaluw’. 

Het boek telt 253 pagina’s, geïllustreerd met bijna 700 foto’s, en geeft een beeld van de regionale wielerhistorie vanaf het eind van de negentiende eeuw. De verkoopprijs bedraagt 22,50 euro. Op zaterdag 25 juni vindt de start van de tweede etappe van de UCI-meerdaagse ‘Acht van Bladel’ plaats in Lierop. Daar bestaat de mogelijkheid om de al gereserveerde/bestelde boeken af te halen. Meer informatie over het boek of Rien: www.rienvanhorikcycling.nl.

Uit de krant

Uit de krant