De vrijwilligers van het Brunchcafé
De vrijwilligers van het Brunchcafé

Gemeenschapshuis De Einder creëert met Het Brunchcafé nieuwe ontmoetingsplek voor ouderen

Algemeen 720 keer gelezen

SOMEREN-EIND - De Einder in Someren-Eind maakt een sprong naar vernieuwing nu de lokale horeca op het punt staat te verdwijnen. Het gemeenschapshuis transformeert zich van een traditionele plek naar mogelijk de laatste horecagelegenheid in Someren-Eind. Voorzitter Hans Toonders legt uit: “Het is voor de leefbaarheid van Someren-Eind erg belangrijk dat De Einder zich voorbereidt op deze nieuwe situatie. De kans dat de Einder de laatste kroeg van Someren-Eind wordt is erg groot”.

Om die reden is De Einder onlangs, met hulp van Stichting ONA, uitgerust met nieuwe sfeerverlichting en een geluidsinstallatie. Ook zijn er samenwerkingen aangegaan met muziekvereniging Juliana en CV de Plattevonder, waarbij zij de barexploitatie verzorgen in ruil voor een vergoeding. Ook met de KBO lopen momenteel gesprekken.

Meer dan een maaltijd voor ouderen 

Het nieuwste initiatief in De Einder is ‘Het Brunchcafé’. Een warme, nieuwe plek waar ouderen samen kunnen komen voor een heerlijke lunch, maar waar het vooral draait om gezelligheid. Elke donderdagmiddag opent Het Brunchcafé haar deuren om ouderen samen te brengen die (tijdelijk) niet goed in staat zijn om hun eigen maaltijd te bereiden of (vaak) alleen moeten eten. Han van de Laar heeft als adviseur alles mee op touw gezet. Maaltijden samengesteld, keuken instructies opgesteld, zodat de vrijwilligers het nu voortaan zelf kunnen. De gasten schuiven aan aan lange gedekte tafels en treffen, naast andere bezoekers, een enthousiaste groep vrijwilligers die een kop soep, diverse broodjes en een wisselend warm bijgerecht serveren, met koffie of thee.

“Bij Het Brunchcafé draait het niet alleen om lekker eten, maar vooral om het bieden van een gezellige gemeenschap waar mensen zich thuis voelen,” aldus Tonny van Gemert, de drijvende kracht achter Het Brunchcafé. “We willen een plek creëren waar ouderen kunnen genieten van een lekkere lunch en tegelijkertijd een praatje kunnen maken.”

Vliegende start 

Met hulp van Dr. Eynattenstichting en het Oranjefonds kon het café diverse benodigde materialen, zoals pannen en servies, aanschaffen. In een korte tijd meldden zich meer dan 10 vrijwilligers voor het bereiden en serveren van de maaltijden. Tonny is erg enthousiast over de gemaakte start: “We hebben slechts een beperkt aantal beschikbare plaatsen. We streven ernaar een vaste groep bezoekers aan te trekken. Ik verwacht dat we dat op korte termijn bereiken. De reacties op het brunchcafé zijn enorm positief.” Er loopt nog een subsidieverzoek bij de stichting Steunwelzijnszorg om nog enkele aanvullende voorzieningen mogelijk te maken.

Samenwerking

In een poging om de foyer van De Einder meer sfeer te geven, heeft het gemeenschapshuis (via Maarten van Vroonhoven) contact gezocht met het Summa College, afdeling Interieur in Veldhoven. Op 16 november bezochten 30 leerlingen De Einder voor een inventarisatie van de wensen. Half december presenteren zij hun eerste ideeën over sfeerverbetering, gevolgd door uitgewerkte voorstellen in februari. Verenigingen, gebruikers, deskundigen en enkele betrokken inwoners worden betrokken bij de beoordeling van de plannen. Voorzitter Hans Toonders geeft aan dat er meer ontwikkelingen zijn, maar het is nog te vroeg om dat te delen. “Gemeenschapshuis De Einder timmert aan de weg, dat is duidelijk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant