Woningcorporatie woCom wil verouderde huurwoningen Vijzelstraat vervangen. Op de foto een impressie hoe dat eruit komt te zien.
Woningcorporatie woCom wil verouderde huurwoningen Vijzelstraat vervangen. Op de foto een impressie hoe dat eruit komt te zien.

Nieuwbouw zorgt voor doorstroming

Algemeen 713 keer gelezen

SOMEREN-EIND - Woningcorporatie Wocom wil verouderde huurwoningen aan de Vijzelstraat in Someren-Eind vervangen. Tijdens een inloopbijeenkomst in Gemeenschapshuis de Einder vertelde de woningcorporatie dat zij negen verouderde rijtjeswoningen wil vervangen door een appartementencomplex met 21 (senioren)woningen. Eerder werden de bewoners van de bestaande woningen en de direct omwonenden hierover al persoonlijk geïnformeerd. 

De negen grote gezinswoningen aan de Vijzelstraat zijn bouwtechnisch niet meer van deze tijd. Renoveren zou veel geld kosten en zo ingrijpend dat de bewoners tijdelijk hun huis uit hadden gemoeten. Omdat de woningen dan nog steeds niet aansluiten bij wat er vandaag de dag gevraagd wordt, heeft de woningcorporatie besloten de woningen te slopen. Door het vervangen van de woningen kan Wocom het aantal (sociale huur)woningen in Someren-Eind uitbreiden. “Er komt een energiezuinig appartementencomplex van drie lagen voor in de plaats dat qua hoogte gelijk is aan de huidige woningen,” vertelt projectleider Dennis de Leest. “Een complex met in totaal 21 sociale huurwoningen voor senioren. Nultredenwoningen van zo’n 70 vierkante meter, waarbij alle kamers zich op dezelfde woonlaag bevinden. In het complex komt een lift, zodat alle woningen toegankelijk zijn voor iedereen.” Bij de bijeenkomst, waarvoor ruim zeventig omliggende adressen waren uitgenodigd, was ook de gemeente aanwezig. Zij werkt mee aan de plannen, onder voorwaarde dat er een uitgebreide omgevingsdialoog plaatsvindt. Met een groot deel van de 19 direct omwonenden vonden daarom al persoonlijke gesprekken plaatst. Net als met de bewoners van de te slopen woningen. Er worden niet alleen woningen in Someren-Eind toegevoegd, het helpt ook de doorstroming op de woningmarkt in Someren, vertelt De Leest: “We zien dat veel mensen, jong én oud, graag binnen hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Begrijpelijk, want daar weten ze de weg en daar wonen de mensen die zij kennen. We gaan daarom straks een derde van deze nieuwbouw toewijzen aan mensen uit de gemeente die een huurwoning van Wocom verlaten, een derde aan mensen die in Someren wonen en de rest wordt aangeboden aan overige woningzoekenden.” Hierdoor komen er woningen in Someren vrij die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. En die laten weer goedkope, kleine woningen achter voor iemand die op zichzelf wil gaan wonen. Zo kunnen steeds meer mensen verhuizen naar een woning die (beter) bij hen past. De bouwvergunning wordt dit jaar aangevraagd. De planning is dat de huidige woningen medio 2024 worden gesloopt. De nieuwbouw start dan begin 2025.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant