Patrick en Ferry Donders bij de finish.
Patrick en Ferry Donders bij de finish.

Patrick en Ferry Donders lopen Transalpine Run uit

Algemeen 957 keer gelezen

SOMEREN - Dit jaar vond de Transalpine Run (TAR) vond plaats van 9 tot en met 15 september. Tijdens dit spectaculaire trailrunevent moeten de deelnemers in 7 dagen circa 268 kilometer en 15.330 hoogtemeters weten te overwinnen. 

De zevendaagse reis door de Alpen begint in Lech am Arlberg in Oostenrijk, door Zwitserland en eindigend in Prad am Stilferjoch in Italië (Zuid-Tirol). Het is een veeleisende, spectaculaire route waarbij er letterlijk net langs de top over de bergen wordt gegaan. Dit jaar deden de gebroeders Ferry en Patrick Donders mee aan de Transalpine Run. Ze waren al bekend met trailrunnen en liepen al diverse trails in België, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Echter dit is de eerste keer dat ze een multistages van 7 dagen achter elkaar liepen. Trailrunnen is een sport die bestaat uit hardlopen over onverharde paden met grote stijgingen en afdalingen.

Patrick: “Meer dan 10 jaar terug hoorde ik over de Transalpine Run. Dat je de Alpen van noord naar zuid doorkruist in 7 dagen. Dat leek mij gezien de kilometers en hoogtemeters weggelegd voor hardloop atleten die in de bergen wonen of daar geboren zijn. En daar werd iets getriggerd. Jaren van training en voorbereidingen gingen er aan vooraf. En vorig jaar besloop me de gedachte om met de TAR mee te gaan doen. Dit omdat de tocht uitdagend hardlopen is in alpine terrein, glooiende paden, pittige beklimmingen en snelle afdalingen in combinatie met mijn liefde voor de bergen met haar adembenemende landschappen.” De TAR is van origine een run waarbij je als team (twee personen) aan mee kan doen. Dit vanuit veiligheidsoogpunt omdat je dikwijls met alleen je teamlid hoog in de bergen loopt. Patrick zocht een teamlid om mee te gaan. Hij gaf bij zijn broer Ferry aan dat hij mee wilde gaan doen aan de TAR. Ferry die uitdagingen niet uit de weg gaat en de fysieke en mentale grenzen wil op zoeken zei direct ‘Ja, ik ga met je mee!’ Voor Ferry werkt het stellen van een doel motiverend en zorgt voor focus in de voorbereiding. Omdat er meerdere dagen achter elkaar lange afstanden wordt gelopen berg op en af zal dit ook getraind moeten worden. Trailruns en heuveltrainingen in Limburg , de Ardennen en de Geulberg in Nuenen. Ook kracht- uithoudingsoefeningen voor de benen. Patrick: “De eerste dagen was het rond de 28 graden. Best warm als je dan berg op loopt vol in de zon. De strategie was dan ook om de eerste twee dagen rustig te beginnen. Maar genoeg tijd over hebben voor de Cut Off Times. Dat betekent dat je voor een bepaalde tijd op een punt moet zijn, anders wordt je uit de race gehaald. Gedurende de dagen voelden we ons steeds sterker worden. Dit resulteerde dat we harder berg op gingen en het hardlooptempo omhoog ging. Het viel deelnemers en de organisatie op dat we sterker en sneller werden!” “Het is een evenement dat lang duurt en veel van je lichaam vraagt. Het is geweldig om dit samen te hebben beleefd. Helemaal omdat ons pap ook mee is gegaan. Hij heeft de caravan waarin we sliepen gereden van start naar finish locatie. Bij de finish wachtte hij ons op en bracht ons ‘s ochtends terug naar de start. We zijn met z’n drieën een mooie en gezamenlijke ervaring rijker”, vult Ferry aan. “Toch niet helemaal onvermeld willen ze het thuisfront laten. Door hen is dat wij dit kunnen doen. De trainingen vooraf en uiteindelijk de TAR succesvol volbrengen”, aldus beide heren. 

Naast deze persoonlijke uitdaging hebben ze ook aandacht gevraagd voor de Commando Family Foundation (CFF) en Five Five Out. De CFF stichting biedt een vangnet voor (oud) Commando’s ten tijde van een crisis of als bestaande voorzieningen ontoereikend zijn. FFO biedt steun aan (post)actieve militairen, politie, brandweer en ambulancemedewerkers die met mentale klachten kampen. Een kleine donatie wordt gewaardeerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant