Koosje met voor haar toekomstige hulphond de Labradoodle Bep.
Koosje met voor haar toekomstige hulphond de Labradoodle Bep.

Doneeractie voor Koosje en toekomstige hulphond Bep

Algemeen 1.409 keer gelezen

SOMEREN - Je eigen hond opleiden tot hulphond, een proces dat goed twee jaar kan duren. Maar ook een proces wat veel geld kost. Moeder Joy Baks wil graag van haar 5-jarige dochter Koosje en het net 10 weken oude hondje Bep een onafscheidelijk duo maken. Daarom is zij samen met haar moeder Vera Baks een doneeractie begonnen om dit werkelijkheid te maken.

door Jordy van de Brug

Al bij de geboorte is het duidelijk dat Koosje geen ‘normaal’ kind is. “Ze was heel slap bij de geboorte en dat is geen goed teken”, zegt Joy. Na vele ziekenhuisbezoeken en onderzoeken is er dan na 1,5 jaar eindelijk duidelijkheid: Koosje lijdt aan SOX-2. Het SOX2-syndroom is een syndroom waardoor kinderen en volwassenen een vertraagd verlopende ontwikkeling hebben in combinatie met meerdere aangeboren afwijkingen als gevolg van een verandering in het erfelijk materiaal wat het SOX2-gen wordt genoemd. Joy: “Het is een zeer zeldzame ziekte, daarom werden wij soms ook van het kastje naar de muur gestuurd in de ziekenhuizen. Zij wisten het ook niet.” “Gelukkig liet Joy zich niet zo snel afschepen omdat ze zelf in de zorg werkt”, zegt oma van Koosje, Vera Baks. 

‘Dieren helpen Koosje rustig worden’

Saai is het leven van Joy in ieder geval niet. Koosje heeft veel hulp nodig en elk uur is het een verrassing hoe de 5-jarige zich gedraagt. Joy: “Koosje voelt zich snel te veel, heeft weinig zelfvertrouwen en begrijpt de wereld om zich heen vaak niet.” Wat wel al snel duidelijk wordt is dat Koosje rustig wordt van dieren. “Wij waren op vakantie in Duitsland en Koosje had een hele slechte dag in de speeltuin, veel woedeaanvallen, slaan, schoppen en schreeuwen, kortom ze was niet rustig te krijgen. Toen heb ik haar opgepakt en bij de babygeitjes neergezet. Daar kwam zij door de dieren in een soort trance terecht. Daar is het idee ontstaan om een hondje uit te kiezen en via een erkende instelling deze thuis op te leiden tot hulphond. Dit omdat er voor al getrainde hulphonden een lange wachtlijst is en dit nog duurder is dan zelf opleiden”, zegt Joy. De instelling zal het komende jaar één keer per week langskomen voor een intensieve training met Bep. Het financiële plaatje is fors, maar dat hebben Joy en Vera over voor Koosje. “Het zou echt een droom zijn als het lukt. Koosje is ons alles en verdient het zo om zelfvertrouwen op te bouwen. Je ziet nu al dat Koosje en Bep een fantastisch team zijn.” 

Ook de Jumbo helpt mee met de doneeractie. Van half oktober tot half november kan men hier statiegeldbonnen inleveren voor Koosje en Bep. Ook worden er binnenkort ‘Socks voor SOX’ verkocht bij een kraampje bij de Jumbo en is er eind oktober een benefietbingo bij Ons Café in Someren. 

Wie zelf een steentje wil bijdragen en wil doneren: https://www.doneeractie.nl/help-koosje-5j-aan-haar-hulphond/-81493.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant