Gildekoning Willem Keeris met naast hem Jos van Bree, burgemeester van Geldrop-Mierlo.
Gildekoning Willem Keeris met naast hem Jos van Bree, burgemeester van Geldrop-Mierlo.

Lieroppenaar Willem Keeris voor tweede keer Gildekoning

Algemeen 273 keer gelezen

LIEROP - Één keer de houten vogel van de schietboom naar beneden halen tijdens het jaarlijkse koning schieten is voor elke gildebroeder de ultieme droom. Máár twee keer achter elkaar tot Gildekoning geëerd worden is maar voor weinigen weggelegd en een hele unieke prestatie. Toch lukte het Lieropenaar Willem Keeris afgelopen zaterdag tijdens het koningschieten van het Mierlose gilde Sint Catharina en Sint Barbara op het gildeterrein aan de Oudvensestraat.

Tijdens Willem’s zevende schot met het geweer, en het 63e schot van het elftal deelnemende schutters in totaal, kwam het laatste stukje van de houten vogel naar beneden fladderen en kreeg de vaste vendelier van het Mierlose gilde evenals vorig jaar de zilveren Koningsketting om de schouders. Een unieke prestatie van de tweevoudig Gildekoning die een week of vier geleden ook al gekroond was tot Districtskoning en tijdens zijn eerste periode als Gildekoning ook het huzarenstukje uithaalde om het ‘Gaaischieten’ op zijn naam te schrijven. Voor het tweede jaar op rij mag de successchutter uit Lierop het Mierlose gilde Sint Catharina en Sint Barbara bij speciale gelegenheden voorgaan en vertegenwoordigen. Iets wat hem goed afgaat zo bleek het afgelopen jaar tijdens zijn Koningschap.

Saillant detail rondom Koning Willem Keeris is het feit hij, gezien hij de enige vendelier is binnen genoemd gilde, afgelopen zaterdag twee keer een vendelgroet kreeg van bevriende gilden uit Lierop en Mierlo. Zij namen voor één keer de plek in van vendelier Willem omdat het Koningschap natuurlijk net even wat belangrijker was.

Uit de krant