Het was een ronduit natte zomer, de huidige tropische dagen doen daar niets aan af. (Stockfoto: Pixabay)
Het was een ronduit natte zomer, de huidige tropische dagen doen daar niets aan af. (Stockfoto: Pixabay)

Aa en Maas schrapt onttrekkingsverbod oppervlaktewater

Algemeen 247 keer gelezen

REGIO - Het is weliswaar tropisch, maar in de afgelopen periode viel er daarnaast méér dan voldoende regen. Daarom besluit waterschap Aa en Maas om het eerder ingestelde onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater weer te schrappen.

Dat betekent dat per direct weer water uit sloten en beken mag worden gebruikt om akkers te beregenen en tuinen en sportvelden te besproeien. 

“Door alle regen is het hele watersysteem, dus zowel de sloten en beken als het grondwater, goed gevuld. Het grondwater staat over het algemeen hoger dan gemiddeld en de beken in ons gebied voeren meer water”, reageert droogtecoördinator Jos Kruit op de website van het waterschap.

Geen kopzorgen

Half juni, met het warme, droge voorjaar nog vers in het geheugen, werd het onttrekkingsverbod ingesteld. Daarna volgde echter een ronduit natte zomer. Ook de komende tropische dagen zorgen bij het waterschap daarom niet voor kopzorgen. 

Volgens Kruit zal er weliswaar water verdampen, maar zorgen de kortere dagen en de minder sterke zon ervoor dat dit veel minder substantieel zal zijn. “En omdat de uitgangssituatie zo goed is, is dat geen probleem.” 

De vele buien hebben ervoor gezorgd dat er binnen het werkgebied van Aa en Maas momenteel een neerslagoverschot van 40 millimeter is. Ter vergelijking: vorig jaar was in dezelfde periode nog sprake van een neerslagtekort van 220 millimeter. 

Uit de krant