Woensdag 20 september staat er in De Weijers een voorstelling gepland over dementie.
Woensdag 20 september staat er in De Weijers een voorstelling gepland over dementie.

Theatervoorstelling over dementie

Algemeen 321 keer gelezen

SOMEREN - Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Begrijpelijk, want ouderdom komt helaas vaak met gebreken. Het geheugen gaat achteruit, bewegen wordt moeilijker en soms worden oudere mensen dement. Dat laatste, dementie, komt steeds vaker voor. Toch weet lang niet iedereen wat dementie is. Daarom is de gemeente Someren een project gestart: Dementievriendelijk Someren. 

Om het onderwerp meer op de kaart te zetten, besteedt de gemeente Someren aandacht aan Wereld Alzheimerdag. Dit doormiddel van een theatervoorstelling over dementie. De theatervoorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de GGD. Helder Theater voert de voorstelling uit en zoomt met haar scènes in op verschillende thema’s. Denk hierbij aan mantelzorg, liefde voor uw naasten en het bespreekbaar maken van dementie. Tussendoor vertellen een casemanager dementie en een WMO consulent waar u in de gemeente Someren heen kunt met vragen.

Someren telt net iets meer dan 20.000 inwoners. Ongeveer 330 Somerenaren hebben dementie, variërend van beginnende dementie tot gevorderd. In 2040 is dit aantal opgelopen tot zeker 550 inwoners met dementie. Dementie is een naam voor meer dan 50 ziektes waarbij de hersenen steeds minder goed gaan werken. Omdat de mens dus steeds ouder wordt gaat het aantal mensen met dementie de volgende jaren groeien. Mensen met dementie kunnen in de war zijn. Ze raken bijvoorbeeld soms de weg kwijt. Zo kunnen ze in de winkel staan en geen idee hebben hoe ze daar zijn gekomen. Of waarom ze er überhaupt heen zijn gegaan. Mensen met dementie hebben extra zorg nodig. Maar er is onvoldoende geld en mankracht om iedereen te verzorgen. Daarom probeert gemeente Someren de gemeente dementievriendelijker te maken. Dit doet de gemeente door bijvoorbeeld ondersteuning te bieden, uitleg te geven en het onderwerp bespreekbaar te maken. Dit laatste bijvoorbeeld door een theatervoorstelling te organiseren. 

De theatervoorstelling is voor iedereen die meer wil weten over dementie en staat gepland op woensdag 20 september van 19.00 tot 20.30 uur in gemeenschapshuis de Weijers in Someren. De voorstelling is gratis. Aanmelden kan door middel van het sturen van een e-mail naar secretariaat-gezondheidsbevordering@ggdbzo.nl. Graag hierin melden met hoeveel personen u komt.

Uit de krant