Atletiekvereniging 't Jasper Sport viert aankomende zaterdag dat zij een halve eeuw bestaan.
Atletiekvereniging 't Jasper Sport viert aankomende zaterdag dat zij een halve eeuw bestaan.

‘t Jaspersport viert 50-jarig bestaan

Algemeen 558 keer gelezen

SOMEREN - Atletiekvereniging ‘t Jasper Sport viert aankomende zaterdag dat zij een halve eeuw bestaan. Dit doen zij met een receptie, een feestavond en een sportief loop- en wandelevenement. 

De geschiedenis van ‘t Jaspersport begint begin jaren zeventig eenvoudig: bewegen in de bossen. “Het was in 1971 dat een aantal enthousiaste mensen georganiseerd ging sporten in de bossen. Speren, kogels en nog meer materiaal werd vanuit de sporthal in Someren-Noord naar de bossen gebracht. Daarnaast ontstond een groep bestaande uit een aantal mensen die in de bossen gingen trimmen. Puur recreatief. Vanuit deze groep werd op 18 september 1973 de Omniverenging ‘t Jasper Sport opgericht”, zegt Harrie Ottenheijm namens de vereniging. Harrie is al het hele jaar druk in de weer met een groep mensen om alles in goede banen te leiden. Zo is op de foto bij dit artikel slechts een kleine greep te zien uit de mensen die bijdragen of hebben bijgedragen aan een florerende vereniging. Helemaal links op de foto zien we Truus. Truus is vanaf het eerste moment aan de vereniging verbonden. Sterker nog, Truus was zelfs een tijd de enige echte atlete bij ‘t Jaspersport. Dit omdat tot 1982 verschillende verenigingen onder één koepel vielen. Harrie: “Als Omnivereniging vielen er meerdere sporten onder ons. In 1975 kwamen er bijvoorbeeld handbal en basketbal bij. De Omnivereniging groeide in die tijd uit tot meer dan 600 leden.” In 1978 werd de grasbaan op de Potacker in Someren in gebruik genomen door de vereniging. In de tussentijd bleef het ledenaantal maar doorgroeien en werd helder dat er meer aandacht nodig was per sportonderdeel. Om die reden werd in 1982 de Omnivereniging ontbonden en zijn alle afdelingen zelfstandig verder gegaan, zo ook het atletiekgedeelte. 

In de halve eeuw dat de atletiekvereniging bestaat passeren vele hoogtepunten de revue. Unieke wedstrijden, grote evenementen en bijzondere kampioenschappen. Wat te denken van het NK Veldlopen. “Toen wij 25 jaar bestonden hebben wij bij de atletiekunie een groot evenement aangevraagd. Dat werd het NK Veldlopen. Wij hebben daar toen enorm veel energie in gestoken en dat was het absoluut waard. We hebben een mooi bedrag overgehouden aan het NK en daarmee hebben wij in die tijd een nieuw clubhuis kunnen bouwen en verschillende voorzieningen kunnen aanleggen”, zegt Harrie. Maar ook de 60 meter horden indoorwedstrijden (uniek in die tijd) en de Grasbaankampioenschappen moeten zeker worden benoemd als bijzondere hoogtepunten uit een halve eeuw ‘t Jaspersport. Naast deze grote wedstrijden uit het verleden organiseert de vereniging het hele jaar door verschillende andere wedstrijden waar de lopers aan kunnen deelnemen, bijvoorbeeld de Allemansloop, de Jaspercross en de Limbra-crosscompetitie. Ook ligt er sinds 2008 een goed onderhouden kunststofbaan. Harrie: “Je kijkt naar de toekomst en wij hadden die baan echt nodig. Als we dat niet hadden gedaan, dan had de vereniging niet meer bestaan. Nu is onze toekomst stabiel en hebben wij een mooi ledenaantal.” Wie zelf een keer een kijkje wilt komen nemen bij de vereniging is van harte welkom. “Er is voor iedereen wat wils, zowel prestatiegericht als recreatief”, zegt Harrie.

Receptie

Maar eerst zal er zaterdagavond feest worden gevierd. Harrie: “Daarvoor willen wij alle leden, oud-leden, vrijwilligers en oud-vrijwilligers uitnodigen voor een speciale receptie in ons clubgebouw aan de Potakkerweg. Deze receptie zal van 16.00 tot 17.00 uur duren. Daarna is het uiteraard ook nog feest.” Voor meer informatie over ‘t Jaspersport ofwel wat er zaterdag 9 september allemaal te doen is: www.jaspersport.nl. Of volg hen op Facebook.

Uit de krant